Bergen op Zoom

Zwemjuf Linda leert kinderen veilig zwemmen in de zee

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Zwemmen in de zee kan prachtig zijn, mits je dat veilig doet. Daarom geeft zwemjuf Linda Damme ieder jaar een aantal zwemlessen in open zee aan haar leerlingen. Afgelopen week was het zover. Met een wetsuit aan, een badmuts op en een zwemboei rond de middel, namen de kinderen een frisse duik in de Oosterschelde.

Een paar dagen per zomer geeft Linda Damme van zwemstudio Linda deze lessen bij het strandje aan de Bergse Diepsluis in Tholen. Uitgerekend vandaag steekt er een flinke storm op. Maar dat is voor Damme geen reden om de les af te blazen. “Alleen bij onweer gaat de zwemles in de zee niet door”, zegt ze.

Maar hoe reageer je als de omstandigheden ineens niet zo ideaal zijn?

Normaal krijgen de kinderen zwemles in een zwembad. “Het is de ideale situatie. Lekker warm water, geen zon en wind. Maar hoe reageer je als die omstandigheden ineens niet zo ideaal zijn? Als het ineens heel koud is, of als je vermoeid raakt. En hoe zit het met eb en vloed?” In een half uur tijd leren de kinderen het allemaal spelenderwijs. De les begint op het droge, met een stukje theorie. Daarna gaan de kinderen één voor één het water in. “Het is vandaag 18 graden”, weet de zwemjuf.

Fijn idee

De kinderen zwemmen tegen de wind in en met de wind mee. Ze klimmen op een sup-board en plonzen weer in het water. Sommige ouders gaan mee het water in, anderen kijken vanaf de kant toe. “Het is een heel fijn idee dat mijn kind ook veilig in de zee kan zwemmen”, zegt een moeder. “Je leest de laatste tijd veel over verdronken mensen, het is dus wel erg belangrijk om goed te weten waar je mee bezig bent.”

Damme sluit zich daar volmondig bij aan. Volgens haar onderschatten ouders en kinderen de gevaren die het zwemmen in de zee met zich meebrengt. Maar als je eenmaal weet waar je rekening mee moet houden is het zwemmen in open water volgens haar een prachtige bezigheid.