Bergen op Zoom

GBWP boos en teleurgesteld over openhouden Doel

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

GBWP is boos en teleurgesteld over het besluit van de Belgische regering om Kerncentrale Doel 1 en 2 de komende 10 jaar gewoon open te houden. Volgens fractievoorzitter Evert Weys is dit zonder inspraak van de inwoners uit West-Brabant of een mileu effect rapportage, die volgens internationale verdragen verplicht is.

 

De regeringspartijen in België zaten tot voor kort niet op één lijn wat betreft het openhouden van de kerncentrales, maar zijn het nu wel eens.

Volgens energieminister Marghem kunnen onze zuiderburen niet zonder de twee centrales. De minister ziet geen andere optie dan de kerncentrales langer open te houden en heeft nu ook de rest van de regering mee.

Marghem sluit maandag een akkoord met energiemaatschappij Electrabel over de nucleaire energiebevoorrading in België. Electrabel heeft het exploitatieplan op orde en ze voldoen aan alle veiligheidseisen van het Federaal agentschap voor nucleaire controle.

Volgens Evert Weys van GBWP heeft België het lak aan de Nederlanders uit de grensstreek en zich niets aantrekt van verdragen die ze zelf hebben ondertekend. “Een teken van minachting. We zijn hier boos en teleurgesteld over”, aldus Evert Weys.