Bergen op Zoom

LAKA: Kerncentrale Doel voldoet niet aan eisen Nederland

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

LAKA, een stichting die zich bezig houdt met het documenteren en onderzoeken van de veiligheid van kerncentrales zegt dat de kerncentrale in Doel niet veilig genoeg is, als er met de Nederlandse maatstaven gemeten wordt.

In Nederland moeten kerncentrales bij 25% van de veiligste horen. De centrale bij Borssele in Nederland voldoet hier bijvoorbeeld aan. De centrale in Doel zou dit niet halen. Ze hopen dat minister Melanie Schultz van Haegen, die woensdag de centrale namens Nederland bezoekt, bij haar Belgische collega’s gaat pleiten voor een sluiting van de centrale.

Overigens zijn bij het onderzoek van LAKA enkel de reactoren Doel 1 en Doel 2 meegenomen. De iets jongere reactoren van de centrale, Doel 3 en 4, zijn niet meegenomen.  Dinsdagavond houdt LAKA een informatieavond in de Raaijberg in Bergen op Zoom over de centrale. Woensdagmiddag is er een demonstratie op de boulevard in Bergen op Zoom, LAKA heeft hier niets mee te maken, dit is georganiseerd door een groep bezorgde West-Brabanders die hun zorgen willen uiten aan de minister.

Foto: De centrale van Doel gezien vanaf de toren van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom