Bergen op Zoom

25 jaar jumilage tussen Bergen op Zoom en Pools dorp Sczcecinek

Redactie Redactie

In het weekend van 25 tot en met 28 mei heeft een Bergse delegatie het jumelageprogramma in Szczecinek bijgewoond. Sinds 1992 onderhoudt Bergen op Zoom een stedenband met de Poolse stad Szczecinek. De afgelopen 25 jaar heeft de relatie vooral in het teken gestaan van leren door Szczecinek van Bergen op Zoom. Beiden gemeenten ervaren dat het tijd is om de relatie anders in te richten. Meer gericht op gelijkwaardigheid in samenwerking en die samenwerking op een meer praktische en thematische manier in te richten.

Het gezelschap heeft die dagen veel gedaan, gehoord, gezien en beleefd. Met een Poolse delegatie spraken ze over de stappen die de afgelopen 25 jaar in Szczecinek zijn gezet. Ze kregen  verschillende  rondleidingen waarbij het Poolse gezelschap diverse projecten liet zien die aantoonden dat in de gemeente flinke stappen voorwaarts zijn gezet. Denk hierbij aan infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs, milieu, uiterlijk aanzien van de stad en armoedebestrijding.

Cees Meijer, directeur van Cultuurbedrijf, vondt het mooi om te zien hoe het Poolse dorp aan het proberen is om toerisme op de kaart te zetten: “Zij maken daarbij de verbinding met cultuur, educatie en milieu. Juist die verbinding zorgt daar voor succes”. Ook wethouder Van der Velden liet zich inspireren door Szczecinek: “Ik werd zeer geïnspireerd van het voorbeeld van Szczecinek hoe zij het met algen vervuilde meer reinigt, waaraan Szczecinek ligt. Dit meer is voor de ontwikkeling van toerisme cruciaal. Het stadsbestuur van Szczecinek heeft aangegeven graag bereid te zijn de techniek van reinigen aan Bergen op Zoom door te geven”.

Komend weekend komt een Poolse delegatie naar Bergen op Zoom, alwaar hen een goed gevuld programma, samengesteld door de Stichting Jumelage Bergen op Zoom,  staat te wachten. Ook hierbij staat het anders inrichten van de jumelagerelatie centraal.

 

Foto: Bergse delegatie op bezoek in Polen