Dweilband Dik vor Mekare zamelt geld in voor de Bergse cafés

BERGEN OP ZOOM - Normaal gesproken treedt de Bergse dweilband Dik vor Mekare in de Vastenavendtijd op voor de Krabben. Dit jaar doen ze iets anders. Ze maken zich hard voor de Bergse cafés en zamelen geld voor hen in met een bloemenactie. Bergenaren kunnen bossen tulpen en bloemzaden bestellen. De opbrengst gaat naar de plaatselijke cafés om ze door de coronapandemie te helpen.

Door: Jerom Huijskens en Janneke Verbeem

De dweilband Dik vor Mekare vindt het vervelend dat de kroegen waar ze doorgaans zoveel plezier aan beleven nu dicht zijn. De bloemenactie moet aansluiten bij het Bergse carnavalsmotto van dit jaar: Me Bloeie Wir Op! Tot nu toe doen zeker veertien cafés mee aan de actie.

Mensen kunnen via een Facebookpagina bloembollen, bloemzaden of tulpen kopen. Op de dag van het Neuzebal, 23 januari, kunnen ze de bestelling afhalen. Je kan zelf kiezen welk café het geld van de aankoop krijgt. Anders gaat het geld naar een gezamenlijke pot die de band onder alle deelnemende cafés verdeelt.

Actie uit liefde

Muzikaal leider van Dik vor Mekare, Koert van den Bergh, vertelt dat het een actie is uit liefde. “De liefde die wij hebben voor de kroegen waar wij nu niet naartoe kunnen om gezellig een biertje te drinken of op te treden. Wij zijn heel blij dat de actie tot nu toe goed loopt, we hebben in de eerste twee weken van de actie, een bedrag van 750 euro opgehaald. Dat vonden we al best wel wat voor een actie van een dweilband,” vertelt Van den Bergh.

Maandagmiddag ging de dweilband in Vastenavendkleding op bezoek bij café ’t Slik om de eigenaren tulpen te geven. Eigenaar Marijn Withagen is de mannen van de band heel dankbaar voor wat zij doen. “Wij zijn blij met alle acties die ons ondersteunen. Maar dat deze mannen, die wij normaal gesproken kennen als band, ons willen helpen? Daar hebben ze echt een biertje voor verdiend.”