Roosendaal

Acht aanhoudingen in Roosendaal in Langdonk wegens negeren maatregelen

Foto: Christian Traets Fotografie

Maarten Elst Maarten Elst

Opnieuw was het onrustig in verschillende wijken in Roosendaal. Politie-agenten en agenten van de Mobiele Eenheid (ME) waren op de baan om de vuurwerkoverlast van de afgelopen weken te bestrijden en te handhaven. Dinsdagavond kondigde burgemeester Han van Midden extra maatregelen aan, waaronder een samenscholingsverbod, wat tot vijf aanhoudingen leidde. De noodverordening die Van Midden woensdagavond voor vier Roosendaalse wijken uitriep, zorgde in de nacht van woensdag op donderdag voor nog eens acht aanhoudingen.

Door: Maarten Elst

Woensdagavond 25 november heeft de politie nog eens acht mannen aangehouden wegens verschillende redenen. Sinds dinsdagavond geldt er in Roosendaal een samenscholingsverbod voor de stad Roosendaal. Wanneer men met meer dan twee personen bij elkaar is, riskeert het een aanhouding. Ook mag de politie personen fouilleren als ze verdenken dat deze personen vuurwerk in bezit hebben. Sinds woensdagavond heeft burgemeester Han van Midden de noodverordening uitgeroepen voor de wijken De Kroeven, Kalsdonk, Langdonk en Westrand, wat inhoudt dat iedereen wordt gesommeerd om de wijk te verlaten die daar niets te zoeken heeft.

Acht aanhoudingen

Wat de politie opvalt, is dat veel raddraaiers niet uit één van de opgesloten Roosendaalse wijken of zelfs uit de stad Roosendaal komen. Dat blijkt ook uit de acht aanhoudingen die agenten in de nacht van woensdag op donderdag hebben verricht. In de Elisadonk in de wijk Langdonk werd een 36-jarige man uit Bosschenhoofd gecontroleerd. Volgens de politie had hij harddrugs bij zich en is op verdenking van handel in die drugs aangehouden en ingesloten in een politiecellencomplex. De man uit Bosschenhoofd vervoerde MDMA-kristallen, amfetaminepasta en GHB in zijn scooter. Alle goederen zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De verdachte zit nog vast en wordt donderdag verder gehoord.

In de Lindenburg werden twee mannen van 20 jaar uit Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht aangehouden, tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt wegens het overtreden van de noodverordening. Het tweetal is later op de avond in vrijheid gesteld. In dezelfde straat werd een 17-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien. De jongen is ingesloten en wordt op een later tijdstip gehoord. Ook tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt, waarna hij door zijn vader werd opgehaald bij het politiebureau.

Negeren samenscholingsverbod

In de Gregoriusdonk, aan de zuidzijde van de wijk Langdonk, werd een 18-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden. Ook hij kon geen identiteitsbewijs tonen en had bovendien een mes op zak. De jongeman verzette zich tegen zijn aanhouding, waardoor agenten zich genoodzaakt voelden geweld toe te passen om hem onder controle te krijgen. De jongen is ingesloten in een politiecellencomplex en zit daar nu nog vast.

Ten slotte zijn drie jongens van respectievelijk 18, 19 en 19 jaar aangehouden bij de Evelindeflat. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt wegens het overtreden van het samenscholingsverbod tijdens de noodverordening die van kracht was in de wijk Langdonk. Een nacht voor hun aanhouding werd een ouder drietal voor hetzelfde vergrijp aangehouden bij de Evelindeflat. Het tienerdrietal is afkomstig uit Zundert en Achtmaal.

Nog twee weken noodverordening

De noodverordening en de andere maatregelen gelden voorlopig nog minstens tot en met 9 december. Overtreding van de lopende verordening geldt als een strafbaar feit waar flinke sancties op staan. Zo kun je, bij overtreding, een gevangenisstraf krijgen van ten hoogste drie maanden of een boete van maximaal 4350 euro.

Lees ook: Roosendaalse politici reageren op onrust van de afgelopen dagen

Lees ook: Onrust in Roosendaal houdt aan: brandstichtingen in wijk Kortendijk

Lees ook: Roosendaal komt met noodverordening om vuurwerkoverlast te beteugelen

Lees ook: Opnieuw vuurwerkincidenten in Roosendaal, vijf aanhoudingen verricht