Roosendaal

Roosendaalse politici reageren op onrust van de afgelopen dagen

Foto: Christian Traets Fotografie

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het houdt de gemoederen bezig in Roosendaal en daarbuiten. De onrust, met name in de wijk Langdonk, veroorzaakt door jongeren. Ze steken zwaar, illegaal vuurwerk af, bekogelen politiebusjes met stenen en zetten containers in de fik. De burgemeester nam direct maatregelen en scherpt die per dag aan. Er is een samenscholingsverbod, wijken gaan op slot en er is veel politie op straat.

Door: Kitty Joachems

Roosendaalse politici reageerden dinsdag goedkeurend op het snelle optreden van burgemeester Han van Midden. En ook woensdag lieten zij weten de aangescherpte maatregelen te steunen. Om dat te onderstrepen kwam de voltallige gemeenteraad woensdagavond met een verklaring waarin zij dat nog eens benadrukken. In diezelfde verklaring roepen ze ouders en verzorgers op om met hun kinderen in gesprek te gaan of te blijven over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

Gaatje in je hoofd

“De filmpjes die ik gezien heb liegen er niet om. Ik ben hevig geschrokken, dat mag je best weten”, zegt Arwen van Gestel van de VLP. Hij nam het initiatief om als voltallige gemeenteraad met deze verklaring naar buiten te treden. In het politieke radioprogramma Het Fractiehuis op ZuidWest FM gebruikte hij ferme taal. “Als je je niet aan de maatregelen houdt, word je aangepakt, het is gewoon klaar.” Om eraan toe te voegen: “De jongeren die dit doen hebben niet alleen een gaatje in hun hoofd, ze zijn gewoon crimineel.”

Korte lontjes

Christian Villée van GroenLinks is van mening dat nu alle prioriteit moet liggen op handhaven om zo snel mogelijk de rust te laten wederkeren. “Daarna moet de focus worden verlegd naar het onderliggende probleem. Jongeren vervelen zich, kunnen, zeker nu in coronatijd, geen kant op, hebben korte lontjes en gaan rottigheid uithalen”, stelt hij. Volgens hem moeten er grote stappen gezet worden in het betrekken van jongeren bij de samenleving.

Bescherming

“Wat ik nog het allerergst vind,” gaat Villée verder, “is dat deze jonge mensen nog een hele toekomst voor zich hebben. Als ze nu opgepakt worden levert hen dat een strafblad op waar ze de rest van hun leven last van zullen hebben.” Volgens hem moeten jongeren tegen zichzelf in bescherming genomen worden. “Daar ligt in eerste instantie een taak voor de ouders maar ook wij moeten daar onze rol in pakken.”

Heterdaadje

Robert Breedveld, raadslid voor het CDA hoopt dat de afgekondigde maatregelen het makkelijker maken om te handhaven maar weet tegelijkertijd dat een “heterdaadje” bij vuurwerk haast onmogelijk is en dat dat ingrijpen lastig maakt. Op de vraag of het landelijke vuurwerkverbod directe aanleiding is voor deze ongeregeldheden antwoordt hij stellig: “Geen enkele maatregel mag een excuus zijn voor dit gedrag.”

Grimmige sfeer

Dinsdag nam D66-raadslid Harm Emmen persoonlijk een kijkje in de wijk Langdonk. “Overdag heb ik met eigen ogen gezien hoe de ramen van de voormalige kerk De Goede Herder dichtgetimmerd waren nadat daar de avond ervoor vuurwerk naar binnen was gegooid. Er ontstond brand en het is te danken aan het snelle optreden van de brandweer dat deze brand snel is geblust en dat erger is voorkomen. Ik heb erg te doen met de mensen die naast de kerk, in de voormalige pastorie, wonen. Je kunt je voorstellen dat het gevoel van veiligheid bij hen in één klap is weggevaagd.” Diezelfde avond ging Emmen opnieuw de wijk in. “Of dat nou verstandig was weet ik niet maar ik vond dat ik het met eigen ogen gezien moest hebben. De sfeer was grimmig en de politie kon niet veel meer doen dan zorgen dat de brandweer rustig en veilig kon werken.”

On-Roosendaals

PvdA-raadslid Michael Yap spreekt van on-Roosendaalse taferelen. “Dit lijkt een reactie op het landelijk vuurwerkverbod maar dat is nooit een excuus voor wat hier gebeurt. Jongeren sjouwen met flessen benzine en jerrycans of het niks is. Dat heeft niets meer met vuurwerk te maken. Het is verschrikkelijk dat al deze maatregelen nodig zijn. Sommigen zullen zich beknot voelen in hun vrijheid maar voor nu is het een goed middel”, zegt hij. Hij pleit ervoor om in beeld te krijgen wat het onderliggende probleem is. “Het is een feit dat er veel aan de hand is en daar moeten we mee aan de slag zodat het voor iedereen weer leefbaar en veilig is.”

Lees ook: Roosendaal komt met noodverordening om vuurwerkoverlast te beteugelen

Lees ook: Roosendaalse fracties scharen zich achter maatregelen burgemeester

Lees ook: Onrust in Roosendaal houdt aan: brandstichtingen in wijk Kortendijk

Lees ook: Acht aanhoudingen in Roosendaal in Langdonk wegens negeren maatregelen