Bergen op Zoom

Agrifood niet meer weg te denken uit regio, hoop op nieuw innovatiecentrum langs A58

Het centrum van Delta Agrifood Business (DAB), in het voormalige Suikerlab. (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

De stikstofcrisis biedt ook kansen, stellen telers en voedselproducenten. Juist in het Zuid-Westen van Nederland heeft de teelt van eiwitrijke plantaardige gewassen dé toekomst. Ondernemers en onderzoekers uit de agrifoodsector zijn donderdag in Bergen op Zoom bijeengekomen om te praten over de eiwittransitie: minder dieren voor de voedselproductie, minder stikstofuitstoot én toekomstkansen voor de groene sector.

Met sprekers van onder meer Rabobank en innovatieve telers krijgen regionale ondernemers uitleg tijdens het eiwitdebat van ProefMei in het DAB-Lab (Delta Agrifood Business), oftewel het Suikerlab. Het gebouw biedt ruimte aan bedrijven en instellingen uit de agrifoodsector. Tijdens de bijeenkomst krijgen de gasten voorproefjes -letterlijk en figuurlijk- van vleesvervangers die niet van echt te onderscheiden zijn. Zoals vegetarische kroketten -op basis van laurierconcentraat van een kwekerij uit Nispen.

Nieuw lab langs A58?

Bergen op Zoom, en met name het DAB-Lab, is de spil in de regionale vernieuwingen – van Cosun in Dinteloord tot de kassen bij Rilland. “Tien jaar geleden had niemand nog van agrifood in deze regio gehoord”, sprak burgemeester Frank Petter de ondernemers en gasten na afloop toe. “En kijk eens waar we nú staan.” De burgervader sprak zijn hoop uit dat de ontwikkeling zich nóg verder doorzet, met mogelijk een nieuw innovatiecentrum langs de A58. Het klink nog als toekomstmuziek, maar in deze tijd van stikstofcrisis en oorlog in Oost-Europa gaat de eiwittransitie in een stroomversnelling, Het mes snijdt aan twee kanten: dit helpt mee aan oplossingen voor het stikstofprobleem én biedt de landbouw toekomstkansen.

Vegetarisch is in

Vegetarisch en veganistisch eten is heel lang geassocieerd met politiek-bewuste wereldverbeteraars, maar die fase is Nederland al voorbij. Het is ‘mainstream’ geworden, en de trend bereikt inmiddels een breed publiek van links tot rechts. Vegetarisch is helemaal ‘in’, constateert ook snackproducent Florus Zwartbol. Hij produceert sinds vijf jaar hartige snacks uit fruit en groentegewassen (“alles uit de regio”) en de lekkernijen liggen inmiddels in West-Brabant en Zeeland in de winkelschappen. En zijn bedrijf blijft groeien, vorig jaar heeft hij een snackfabriek in Kapelle overgenomen.

Peulen en bonen

Vervangende eiwitten komen uit de zee -zoals zeewier en algen- maar ook van het land. Jurriaan Visser van landbouwcoöperatie CZAV in het Zeeuwse Wemeldinge ziet vooral mogelijkheden in de teelt van peulen en bonen. “Dat zijn eiwitrijke gewassen die zich prima lenen als vleesvervanger”, zegt Visser. “We doen al veel projecten samen met voedselproducenten in en buiten Zeeland, Daarbij bekijken we hoe we meer bonen kunnen telen in Zeeland voor zowel de Nederlandse als de Europese consumenten.