Halsteren

Lokaal Realisme in actie tegen stikstof: ‘Geef onze boeren een toekomst’

Han Verbeem Han Verbeem

Ook in de gemeenteraad van Bergen op Zoom klinkt kritiek op de stikstofplannen van de landelijke regering. De land- en tuinbouwsector mag niet verdwijnen, vindt onder anderen fractievoorzitter Rian Govers-Gabriëls van Lokaal Realisme. Zij geeft gehoor aan de dringende oproep van West-Brabantse boeren om de sector te ondersteunen. Volgende week dient de politica een motie in tijdens de raadsvergadering, op de valreep vóór de zomervakantie.

In navolging van de gemeenten Steenbergen, Woensdrecht en Reimerswaal moet ook Bergen op Zoom een krachtig geluid bij de provincie en in Den Haag laten horen, vindt Govers-Gabriëls. Een ingrijpende beperking van de stikstofuitstoot is misschien onvermijdelijk, maar wél met voldoende toekomstperspectief voor de land- en tuinbouwsector. “Dat is van wezenlijk belang is bij de stikstofreductie”, aldus het raadslid van Lokaal Realisme.

Biobased ambities

Want de agrarische sector is financieel gezien een erg belangrijke speler van de West-Brabantse economie. “Zeker omdat Bergen op Zoom zich als biobased-gebied profileert. Hierdoor kijkt heel de agrarische sector naar Zuid-West-Brabant, of heel Zuid-Nederland eigenlijk.” De economische betekenis voor de regio is groot: akkerbouw, tuinbouw met gespecialiseerde teelten. Ook de veehouderij mag in de regio niet ontbreken, juist om natuurlijke mest te leveren voor de gewassen. “We hebben stikstof nodig”, benadrukt ze. Met gebruik van dierlijke mest hoeft de akkerbouwer namelijk geen kunstmest te strooien. En de organische stof helpt weer om water vast te houden in de bodem. “Het is een gezamenlijke zorg en een gezamenlijk belang, het is maar net hoe je het noemen wil.”

Niet in de kou staan

Rian Govers-Gabriëls verwacht een meerderheid van de Bergse gemeenteraad achter haar actie te krijgen. Ze gaat er niet van uit dat de Bergse politiek de boeren in de kou zal laten staan – voorspelt ze. Dinsdagavond 5 juli overhandigde een groep afgevaardigden boeren hun petitie aan de Bergse burgemeester Petter en zijn college. Daarbij kregen ze bijval van veel raadsleden. ‘’Het was een hele duidelijke oproep: ‘Gemeente Bergen op Zoom, help ons!’ Wij nemen dan als volksvertegenwoordiger onze rol door dat ook daadwerkelijk te doen.”