Hoogerheide

Streep door bouwvrijstelling heeft nog geen gevolgen voor lopende bouwprojecten

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De bouwvrijstelling mag niet langer gebruikt worden bij bouwprojecten. Dat oordeelde de Raad van State begin deze maand. Er komt daardoor een hoop papierwerk om de hoek kijken bij bouwprojecten. Volgens aannemer Luc de Nijs zullen de gevolgen van de uitspraak met name bij toekomstige projecten merkbaar zijn.

Dat de uitspraak geen directe gevolgen heeft voor de bouw, dat is goed zichtbaar in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Daar bouwt het bedrijf De Nijs Soffers in opdracht van tanteLouise een verpleeghuis. De aannemer probeert daarbij de stikstofuitstoot zo veel mogelijk te beperken. “De aan- en afvoer van materialen en personeel proberen we zoveel mogelijk te clusteren. Vrachtwagens rijden nou eenmaal nog op diesel maar we proberen wel om grote vrachten af te roepen en geen deelvrachtjes. Onze kranen kunnen zowel op stroom als op diesel, dus proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van elektriciteit”, zegt Luc de Nijs.

We willen heel graag verduurzamen, maar het moet ook kunnen

Natuurlijk zou hij zijn wagenpark graag verduurzamen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan in de bouw. ”Op de bouwplaats is het altijd lastig om aan stroom te komen. En waar ga je je bussen dan opladen? Thuis? Bovendien zijn ze de niet de enige. Heel veel bedrijven willen verduurzamen, en dat doet wat met de prijzen. We willen het heel graag maar het moet ook kunnen.”

Lees ook: Nieuwbouw zorgcomplex Raadhuisstraat Hoogerheide start dit voorjaar

Naar mijn idee moesten we altijd al minder stikstof uitstoten

Het kabinet is naar eigen zeggen nog druk bezig met het bestuderen van de uitspraak van de Raad van State. Ondertussen merkt de aannemer in Hoogerheide nog niks van de uitspraak. “De vergunningen die afgegeven zijn, blijven vergund, waar we nu staan zijn de vergunningen dus ook al afgegeven. Naar mijn idee moesten we altijd al minder stikstof uitstoten. Alleen moet je het nu aantonen middels een (Aerius) berekening.”

Je moet meebewegen en kansen blijven zien

Het verpleeghuis in Hoogerheide moet volgende zomer klaar zijn. Terwijl de bouw daar in volle vaart doorgaat houdt de aannemer zoals altijd de veranderende regelgeving en de risico’s en kansen daarvan nauwlettend in de gaten. “Toen de snelheid op de snelweg van 130 naar 100 km ging is het stikstofregistratiesysteem opgericht. Dat is een pot waarop je kon inschrijven met al je projecten. Zodra het kon heb ik al onze projecten ingeschreven. Niet alles was bingo, maar er zijn er wel een paar toegekend”, geeft hij als voorbeeld. De Nijs wil maar zeggen: “Je moet meebewegen, en als je je kansen blijft zien dan blijft er een mogelijkheid.”