Bergen op Zoom

Alternatieve Maria Ommegang live op ZuidWest TV gevolgd door speciale film

Historisch geklede mensen in stoet over de Grote Markt in Bergen op Zoom voor de Maria Ommegang

Foto: Dick Vermaas

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Maria Ommegang kan ook dit jaar niet door de straten van Bergen op Zoom trekken. Daarom heeft de organisatie van de religieuze stoet opnieuw gekozen voor een alternatief. De Maria Ommegang zou op zondag 27 juni worden gelopen. Dat gebeurt nu in kleine kring, maar ZuidWest TV is er bij en zend de rondgang live uit.

Het is dit jaar de 77ste Maria Ommegang. Maar door de coronamaatregelen kan de religieuze stoet niet door Bergen op Zoom gaan. Daarom heeft de organisatie een alternatieve Maria Ommegang bedacht. Er zijn al versoepelingen en de komende weken mag er misschien wel weer wat meer. “Maar zelfs als dat plan volledig kan worden doorgezet, zijn er op zondag 27 juni a.s. niet genoeg mogelijkheden om onze Dankstoet traditioneel op straat te kunnen brengen,” legt de organisatie haar keuze uit. “Daar komt nog bij dat er tot nu toe geen repetities konden plaatsvinden.”

De organisatie grijpt daarom terug op het draaiboek van vorig jaar. Net als toen is er een plechtige Eucharistieviering in de Sint Gertrudiskerk met daarna een rondgang met het Mariabeeld. Het jaarthema voor de Maria Ommegang is ‘Zij maakt het verschil’.

Live meekijken op ZuidWest TV

De Eucharistieviering begint om 13.30 uur en is live te volgen op ZuidWest TV. Meteen daarna begint de rondgang met het Mariabeeld, maar het beeld blijft wel ín de Sint Gertrudiskerk. Ook deze rondgang zendt ZuidWest TV rechtstreeks uit. Als je er in de kerk bij wilt zijn, moet je je aanmelden. De organisatie weet nog niet hoe veel mensen er op 27 juni tegelijkertijd binnen mogen zijn, dus je krijgt vooraf te horen of je er nog bij mag.

Als de mis en de Maria Ommegang afgelopen zijn, kun je nog kijken naar een speciale film. De film is gemaakt met de acteurs die anders op straat te zien zouden zijn geweest. Zij brengen twaalf taferelen van de Maria Ommegang in beeld, compleet met grime, de juiste kleding en enkele wagens uit de stoet. “Bijzonder aan deze filmopnamen is dat ze, in een passend decor, op verschillende plaatsen in onze stad en zonder publiek, worden opgenomen.,” vertelt de organisatie. Zo kunnen de acteurs zich aan de coronamaatregelen houden en krijgt het publiek toch een schouwspel.