Halsteren

Basisschool Sint Maarten in Halsteren zamelt meeste kilo’s in voor Textiel Race

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De beste kledinginzamelaars wonen in Halsteren. En ze zitten op basisschool Sint Maarten. De kinderen hebben samen 3.100 kilo oude bullen ingezameld voor de Textiel Race. En daarmee hebben ze de race gewonnen. De negen scholen die meededen hebben samen maar liefst 12.392 kilo oud textiel ingezameld. De Kringloper in Roosendaal kan al die stof nu opnieuw gebruiken of recyclen.

De Textiel Race Brabantse Wal was een groot succes. Organisatoren Race Against Waste en De Kringloper zijn zeer tevreden. “De Textiel Race in de Brabantse Wal is een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!” aldus de organisatie. Negen basisscholen kregen les over de verspilling van textiel. En ze werden uitgedaagd om zo veel mogelijk oude kleding, beddengoed en andere stoffen in te zamelen. Dat leverde meer dan 12.000 kilo oud textiel op. Die kilo’s gaan nu niet naar de vuilnisbelt, maar worden opnieuw gebruikt.

Meer dan helft textiel verdwijnt nog in restafval

De belangrijkste les voor de kinderen was, dat je veel meer kunt doen met oude stof dan je zou verwachten. “Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer,” legt de organisatie uit. “In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.”

De basisscholen kregen vier weken de tijd om zo veel mogelijk in te zamelen. Dat textiel was niet allemaal voor De Kringloper. Want de kinderen hebben ook geleerd om kleding te repareren. In totaal hebben ze 56 reparaties gedaan. En dus een flinke stapel kleding gered, die anders in de kliko terecht gekomen zou zijn.

Kortingbonnen voor duurzame textielmerken

Deelnemers hebben ook hun buurtgenoten verleid om mee te doen. Met kortingsbonnen natuurlijk. “Inwoners uit de Brabantse Wal konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden,” legt de organisatie uit. “Buurtbewoners kregen in ruil hiervoor kortingscodes voor duurzame merken als Loop.a Life, Walra bed- en badtextiel, LABFRESH en SKOTT Fashion.”

Basisschool Sint Maarten uit Halsteren wist de meeste kleding en textiel bij elkaar te krijgen. Hun 3.100 kilo levert hen de hoofdprijs op. En dat is een schoolreis naar de Uitvindfabriek in Breda.

Lees ook: Kinderen in de startblokken voor textielrace