Bergen op Zoom

Beëdiging Bergs raadslid Alperen Yilmaz moet over: ‘eed aan Allah niet geldig’

GBWP-raadslid Alperen Yilmaz moet de eed opnieuw afleggen, heeft de burgemeester besloten.

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse raadslid Alperen Yilmaz (GBWP) moet opnieuw de eed of gelofte afleggen voor toetreding tot de Bergse gemeenteraad. Dat heeft burgemeester Frank Petter besloten, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. Yilmaz heeft op zijn verzoek de eed afgelegd aan Allah maar dat zou in strijd zijn met de Gemeentewet, zo blijkt achteraf. De burgemeester heeft woensdagmiddag gesproken met het raadslid en op 21 april volgt de nieuwe eed – aldus Yilmaz.

Het GBWP-raadslid ziet er geen bezwaar in om de beëdiging over te doen. “Uiteraard moeten we de wettelijke bepalingen volgen”, aldus Yilmaz. Of het voor hem nu de eed of de belofte word, daar wil het raadslid zich nog niet over uitlaten. “Dat zal volgende week donderdag blijken”, zegt hij.

Twee weken geleden zijn de nieuwgekozen raadsleden geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering van 30 maart. Daarbij kregen de volksvertegenwoordigers de keuze de eed (‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’) dan wel de belofte (‘dat verklaar en beloof ik’) af te leggen. Als voorzitter van de Bergse gemeenteraad stond Petter het de Bergse raadsleden toe om bij de eed het woord ‘God’ te vervangen door ‘Allah’. Alleen Yilmaz heeft daarvoor gekozen.

Strijdig met Gemeentewet

Dat leidde vervolgens tot vragen in de Provinciale Staten en ook het ministerie van Binnenlandse Zaken zou hebben geoordeeld dat de aanpassing in strijd is met de bepaling van de Gemeentewet. Het gaat om artikel 14 van de Gemeentewet:Ik zweer (beloof) dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig! (Dat verklaar en beloof ik!)’. Het veranderen of aanvullen van passages is niet toegestaan, de te beëdigen raadsleden dienen de wettekst woordelijk uit te spreken. 

Verouderd

Woensdagochtend meldde het Reformatorisch Dagblad dat de eed van Yilmaz daarom overgedaan moet worden, hetgeen later op de dag is bevestigd door een woordvoerder van het Bergse college. Ook in Tilburg heeft een raadslid van GroenLinks de eed afgelegd voor Allah, en daar is de beëdiging afgelopen maandag inmiddels overgedaan. In een verklaring stelt Petter woensdag dat de huidige gemeentewet van 1911 aan modernisering toe is. Voor bijvoorbeeld militairen en politieagenten is het bij de benoemingen wél mogelijk om Allah in de eed te benoemen. Maar daarvoor gelden weer andere wetsbepalingen.