Bergen op Zoom

Nieuwe Bergse coalitie in de startblokken: ‘Alleen sámen kan je Bergen verzetten’

Han Verbeem Han Verbeem

Bergen op Zoom is er na twee maanden onderhandelen in geslaagd eenheid te smeden in de tot op het bot versplinterde gemeenteraad. Uit de vijftien raadsfracties heeft een meerderheid van VVD, Lokaal Realisme, PvdA, GroenLinks, D66 en CDA overeenstemming bereikt over een coalitieakkoord. Maandagmiddag ondertekenden de zes politieke leiders het samenwerkingsdocument, waarbij de handtekening van CDA ook geldt voor de fractie van V-BoZ.

Ook de wethouders zijn sinds dinsdagmorgen bekend: Dominique Hopmans (VVD), Joey van Aken (PvdA/GroenLinks), Letty Demmers-van  der Geest (D66), Joost Pals (Lokaal Realisme) en Hans-Peter Verroen (CDA/V-BoZ).

Niet in beton gegoten

Bergen op Zoom heeft stevige uitdagingen. Het terugdringen van de miljoenenschuld én tegelijk zorgen voor voldoende werkgelegenheid, goede voorzieningen en nieuwe woningen – zo’n 500 per jaar. Het kan allemaal, zeggen Dominique Hopmans (VVD) en Joost Pals (Lokaal Realisme). De coalitiepartijen zullen het niet altijd eens zijn bij de te maken keuzes, maar dat hoeft ook niet. “Het akkoord is niet in beton gegoten”, benadrukt Hopmans.

Focusakkoord leidend

Wat leidend is, zijn de afspraken van het in 2020 ondertekende Focusakkoord van de Bergse gemeenteraad. De gemeente voert alleen de strikt noodzakelijke taken uit en houdt waar mogelijk de hand op de knip. Daarmee houdt de gemeente drie tot vier miljoen per jaar over om de schuld van een kwart miljard euro stap voor stap af te lossen. Voor extra’s is geen geld en daarom blijven de zandzakken in de Kaai voorlopig liggen waar ze zijn, en ook moeten de Bergenaren wennen aan de betonnen blokken op de Grote Markt. “Uiteindelijk gaan ze wel weg”, zegt financieel woordvoerder Pals. Zo ver is het echter nog niet.

Discussies over geld

Een ander heikel punt is de nieuwbouw van de Bergse Vastenavendbouwclubs. De gemeenteraad heeft gekozen voor nieuwbouw, zonder het over geld te hebben. “Daarom voeren we in de raad opnieuw discussie, ditmaal over de financiering van de bouwplannen”, kondigt Hopmans aan. Met het nieuwe bouwonderkomen is zo’n vijf miljoen gemoeid. Ook op het sociaal domein -zoals Jeugdzorg en Wmo met ouderenzorg- moet elke euro worden omgedraaid. Maar: elke inwoner krijgt uiteindelijk wél de zorg die nodig is – zo belooft Hopmans plechtig. En wat nu precies nodig is, daarover heeft opnieuw de Bergse raad het laatste woord.

Wethouders dinsdag bekend

PvdA en GroenLinks ondertekenen beiden het coalitieakkoord en daarmee is de stap naar een verdere samenwerking tussen beide linkse partijen gezet. De twee leveren gezamenlijk één wethouder. De wethoudersposten zijn nog niet bekend: daarover wordt dinsdagochtend duidelijkheid. “De laatste puntjes moeten nog op de ‘i’ worden gezet”, aldus Hopmans.

Uiteindelijk zullen PvdA-GroenLinks één gezamenlijke fractie vormen, kondigt PvdA-leider Joey van Aken aan. Voor twee andere samenwerkende coalitiepartijen, CDA en V-BoZ, is dat anders. CDA-voorman Hans-Peter Verroen heeft wel heeft namens beide fracties zijn handtekening gezet maar de twee fracties behouden wel elk hun eigen gezicht. Een fusie is vooralsnog niet aan de orde, aldus Verroen.