Bergen op Zoom

Beleef en proef cultuur van Turkije op Cultureel Festijn van Ulu Moskee

Een vorige editie van het Cultureel Festijn (foto: Ulu Moskee)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bij de Ulu Moskee in Bergen op Zoom kun je je onderdompelen in Turkse sferen tijdens het Cultureel Festijn. In het pinksterweekend staat het terrein vol kraampjes en springkussens. En ook in de moskee zelf kun je genieten van de Turkse markt, of op je gemak het gebouw bekijken. Het Cultureel Festijn is op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 mei.

“Alles is open. Dus drink een kopje thee, loop beneden en boven lekker rond. Alles kan en alles mag,” nodigt Sahin Ergec van de Ulu Moskee iedereen uit. “We willen heel graag die verbondenheid met de wijk, met de gemeente Bergen op Zoom. We zijn een open moskee, alle dagen. Maar het Cultureel Festijn is altijd iets extra’s.”

Heel de dag heerlijk eten en drinken: dat verbroedert en verzustert

De Ulu Moskee houdt het Cultureel Festijn al vele jaren, al kwam er door corona natuurlijk een pauze in. “Heel de maatschappij is wat meer op zichzelf geworden. We hopen mensen hier weer samen te brengen,” vertelt Ergec. “Nu is het weer als vanouds met kraampjes en kinderactiviteiten. Boeken, kleding, culinair, sieraden: alles wat met Turkije of de Turkse cultuur te maken heeft, wordt verkocht.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Op vrijdag zal het festijn nog wat bescheiden zijn. Dan zijn nog niet alle kramen er. En het begint ook pas na het vrijdaggebed. Maar op zaterdag en zondag is het volle bak feest. “Er zijn springkussens en kindermascottes. En je kunt er heel de dag heerlijk eten en drinken: dat verbroedert en verzustert,” vult Ergec aan. “Als je even vijf minuten wilt komen, of uren wilt blijven: het is allemaal prima.”

Mensen vormen een beeld van moskeeën via de media. Dan kan het fijn zijn om zelf eens te gaan kijken.

Ergec benadrukt dat iedereen welkom is op het Cultureel Festijn en in de Ulu Moskee. Juist mensen die anders nooit langskomen. Zodat het gezellig druk kan worden. “De Turkse gemeenschap komt sowieso wel, dat zijn al honderden mensen. Wat we heel leuk zouden vinden, is als er ook honderden mensen van buiten onze gemeenschap zouden komen.”

Een bezoek aan de Ulu Moskee kan er ook voor zorgen dat iemand anders naar de Turkse gemeenschap gaat kijken, verwacht Ergec. “Mensen vormen een beeld van moskeeën via de media. Dan kan het fijn zijn om zelf eens te gaan kijken. En dan kan het zo maar zijn dat je denkt ‘hé, hier in Bergen op Zoom komt het helemaal niet overeen met dat beeld uit de media’. Dus iedereen is welkom.”

Neem je kinderen mee, of kom met je buren

Het Cultureel Festijn in de Ulu Moskee is op vrijdag van 15.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag kun je er terecht van 10.00 uur tot 18.00 uur. De Ulu Moskee staat aan de Van Heelulaan 77 in Bergen op Zoom. “Neem je kinderen mee, of kom met je buren. Het is leuk voor alle leeftijden,” belooft Ergec. En hij sluit af met een prima tip voor fietsers. “Het is heerlijk weer. Dus pak de fiets en maak dit een tussenstop op je route.”

Lees ook: Dansmarathon en muzikale optredens tijdens benefietconcert voor Turkije en Syrië Lees ook: Groene Moskee stopt inzameling na één dag, maar hulp gaat door met broodjes