Roosendaal

Groene Moskee stopt inzameling na één dag, maar hulp gaat door met broodjes

De Groene Moskee in Roosendaal stopte de inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije al na één dag, vanwege de hoeveelheid die gedoneerd werd. Om financiële hulp te blijven bieden, worden er vandaag broodjes verkocht | Foto: Abdullah Uzun

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“De situatie in Turkije raakt ons diep van binnen”, vertelt voorzitter Abdullah Uzun van de Groene Moskee in Roosendaal. Om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije te helpen, werd er deze week een inzamelingsactie georganiseerd. Er werden zoveel spullen gedoneerd, dat de actie al na een dag sloot. Maar de hulp gaat door. “Heel Roosendaal is opgestaan voor de slachtoffers.”

Uzun ziet veel moskeegangers met familieleden in het getroffen gebied. “Het is heel zielig, want sommigen hebben nog niks van hen gehoord. Het dodenaantal stijgt van dag tot dag. Hun gevoelens en de situatie waarin zij verkeren zijn niet te beschrijven.”

Oude leven oppakken

De Groene Moskee wilde hun steentje bijdragen om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Daarom werd er een crisisteam samengesteld. “Om ervoor te zorgen dat de mensen daar hopelijk op korte termijn hun oude leven kunnen oppakken.”

Hun oproep kreeg massaal gehoor. Inmiddels is er namelijk één vrachtwagen volgeladen met nieuwe kleding, winterjassen, hygiëneproducten en slaapzakken. Die worden per vracht of vliegtuig naar het rampgebied gebracht.

Eenheid

“Heel Roosendaal, ongeacht afkomst en religie, is opgestaan voor de slachtoffers in Turkije: Nederlanders, Marokkanen, winkels, bedrijven, scholen en zelfs de burgemeester”, somt de moskeevoorzitter op.

“Er is een eenheid bij dit soort rampen, waardoor we naar elkaar toe groeien. Dat geeft je energie en hoop om te helpen.”

Broodjes verkopen

Omdat de Groene Moskee slechts één vrachtwagen tot haar beschikking had, in tegenstelling tot de vijf volle bestelbussen met hulpgoederen in Bergen op Zoom, roept ze mensen nu op om geld te doneren. Dat kan onder meer tijdens de landelijke actiedag van Giro 555, die aanstaande woensdag wordt gehouden, of via islamitische en Turks-Nederlandse noodhulporganisaties. Uit een rondgang van NOS blijkt dat zij al enkele miljoenen euro’s hebben opgehaald.

Ook de Groene Moskee gaat door met financiële steun bieden. Uzuns collega Faik Korkmaz is al druk bezig met vleesbereiding, want vandaag worden er na het vrijdaggebed broodjes verkocht bij de moskee. De opbrengst daarvan wordt gedoneerd.

Lees ook: Bergen op Zoom doneert aan het getroffen Turkije en Syrië: ‘Alle hulp is welkom’