Bergen op Zoom

Bergs 50Plus gaat met zangduo Anita en Ed als lijstduwers de campagne in

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse afdeling van 50Plus heeft de kieslijst vastgesteld, met als opmerkelijke nieuwkomers het zangduo Anita en Ed. Het muzikale tweetal staat als lijstduwers op de lijst, zo heeft de partij zondag bekendgemaakt. Het tweetal is bekend van liedjes als Ruitenwissers. Het is de coronacrisis waardoor de muzikanten een politieke weg inslaan. “We zijn gevraagd of we op de lijst willen daar hebben we vol overtuiging ‘ja’ tegen gezegd”, aldus Anita (11 op de lijst). “We staan achter de partij.”

(Update met interview, dinsdag 18 januari)

“Met hun kandidatuur verklaart het bekende duo achter de standpunten van de Bergse ouderenpartij te staan, waaronder de pensioenen, AOW, woningnood, veiligheid, zorg en kwaliteit van leven voor zowel jongeren als ouderen”, zo meldt 50Plus. Ed en Anita wonen in buurgemeente Tholen. Volgens de Kieswet kunnen kandidaten ook buiten hun woonplaats op een kieslijst staan. Alleen als ze gekozen worden én de zetel aanvaarden, moeten ze wel in de gemeente gaan wonen. “We hoeven alleen het kanaal over te steken”, zegt Ed lachend. Maar de twee verwachten niet dat het zover zal komen. “De partij heeft nu één zetel in de raad, dan moet er wel heel veel gebeuren wil 50Plus 10 of 11 zetels halen”, zegt hij relativerend.

Ouderen de dupe van beleid

De zangers willen met kun kandidatuur ook duidelijk maken dat ze klaar zijn met het politieke beleid. Anita en Ed ondervinden persoonlijk de gevolgen van de coroacrisis. “Van de één op de andere dag hadden we niets meer te doen. Alle boekingen waren gecanceld.”  Ook Ed (10 op de lijst) kijkt met gemengde gevoelens terug op het beleid dat de overheid nu voert. “De ouderen zijn de dupe. De AOW zou aangepast worden met de prijsstijgingen maar van alle beloftes is niets terecht gekomen.” Daarom kan de gemeente best wat extra’s doen om de senioren tegemoet te komen, vinden ze. Het lied ‘Ouder worden is geen straf’ past wat Anita en Ed betreft heel goed bij de campagne.

https://www.youtube.com/watch?v=jrFrwmoLSgs

Voets lijstaanvoerder

De lijstaanvoerder van 50Plus in Bergen op Zoom is raadslid John Voets, nummer twee is Piet van den Kieboom – voormalig wethouder in Bergen op Zoom en Rucphen. Voets gaat daarmee als lijsttrekker zijn tweede raadsperiode tegemoet. In 2018 deed zijn partij nog mee onder de naam Steunpunt BoZ, maar halverwege de zittingsperiode volgde de aansluiting bij het landelijke 50Plus. John Voets is voor deze partij ook algemeen bestuurslid bij waterschap Brabantse Delta.Van den Kieboom is momenteel burgerlid bij de Bergse 50Plus. Eerder was hij raadslid bij de BSD en de PvdA. Voor deze partij vervulde hij ook de twee wethoudersposten.

Toptien kandidaten

De overige kandidaten van de toptien van 50Plus in Bergen op Zoom zijn: Laura Groffen (3), Hans Vlak (4),  Lyda Franken (5), Bianca Verlinden (6), Edith de Waal (7), Albert Otto (8), Sjaak Dielens (9). Ed Kouwenhoven staat op 10, Anita Kouwenhoven op 11.