Bergen op Zoom

Bergse binnenstad loopt weer vol voor Krabbenfoor

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Bergse Krabbenfoor is weer terug. En dit jaar is alles groter, uitgebreider en misschien ook wel beter. Na een valse start met de vele regenval van donderdag, stromen de straten van het centrum op vrijdag goed vol. “Deze drukte kennen we normaal alleen op zaterdag!”

Er zijn dit jaar meer kramen en uitgebreidere muziekprogramma’s. “Daar zijn we super blij mee”, vertelt organisator Danny Borremans. Na een ietwat magere editie vorig jaar, omdat het evenement toen in slechts drie maanden tijd georganiseerd werd, is de Krabbenfoor weer terug.

Eerste keer Krabbenfoor

Voor sommige standhouders is het de eerste keer dat ze op de braderie staan. “Wij bestaan als organisatie nog maar twee maanden”, vertelt een verkoopster van Taste Nature uit Bergen op Zoom. In haar kraam staan diverse plantenstekjes, zelfgemaakte ijsthees en ijsthee- en browniepakketten. “Dat hebben we allemaal samen met de cliënten van Taste Nature gemaakt.” Taste Nature is een soort dagbesteding en biedt een re-integratieprogramma.

Het echtpaar Hendriks uit het Oost-Brabantse Someren is op vakantie in de buurt, en hoorde op de camping waar ze verblijven over de Krabbenfoor. “We zijn vanuit Tholen op de fiets naar hier gekomen, want we waren erg benieuwd”, vertelt meneer. “Ik vind het echt leuk, het is groots opgezet en de stad is mooi.” Zijn vrouw deelt zijn enthousiasme. “Dit zou ook leuk zijn voor onze kleinkinderen.”

Frisse moed

Op de Grote Markt staat dit jaar een kiosk als podium, en het Gouvernementsplein is dit jaar flink uitgebreid. Naast een draaimolen voor de kinderen, is er nu ook uitgebreide horeca en een feesttent met muziekprogramma. “Echt een mooie toevoeging aan ons programma”, meent Borremans.

De drukke straten zijn vrij opmerkelijk voor een vrijdag. “Normaal kennen we deze drukte op zaterdag. Ik denk dat de mensen de natte donderdag inhalen”, vervolgt hij. “Maar dit is top. Zo krijg je extra veel zin in de rest van het weekend.” En overigens niet alleen in het weekend, ook in de toekomst. “Dit geeft frisse moed voor de toekomstige edities. Want de Krabbenfoor, die hoort gewoon bij Bergen op Zoom!”