Bergen op Zoom

Bergse ondernemersgroep clasht met GBWP-voorman over horecabeleid

Het leegstaande Waaggebouw, waar voorheen een reiswinkel van D-reizen was gevestigd. Er zijn plannen om hier een ijssalon in onder te brengen. (Foto: Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

De verhoudingen tussen een groep Bergse binnenstadsondernemers enerzijds en GBWP-voorman Aydin Akkaya anderzijds zijn op scherp komen te staan na de raadscommissie van woensdag. Akkaya verdedigt in scherpe bewoordingen de beleidskeuze van wethouder Jeroen de Lange om lichte horeca zoals broodjeszaken en sushibars toe te staan in structureel leegstaande winkelpanden en dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Geschoffeerd

De ondernemersgroep wil juist een rem op deze ontwikkelingen en vreest voor een teloorgang van zowel bestaande als toekomstige horecabedrijven in het stadscentrum van Bergen op Zoom. Akkaya bestempelt publiekelijk de opstelling van de groep als ‘arrogant’, ondernemerswoordvoerder Maarten Hamel voelt zich geschoffeerd en overweegt een klacht in te dienen.

‘Meer horeca niet nodig’

Hamel had eerder ingesproken bij een beeldvormingsbijeenkomst van de gemeenteraad en daar zijn ongenoegen geuit over de komst van nieuwe horeca in winkelpanden. Dat zou niet nodig zijn, want er staan voldoende bedrijven te koop. Akkaya neemt echter geen woord terug van zijn politieke uitspraken. “Als gemeenteraadslid sta ik voor het belang van álle inwoners en ondernemers in onze gemeente en niet voor die van één bepaalde groep”, stelt hij. “De binnenstad van Bergen op Zoom kampt met structurele leegstand. Je kan je afvragen: waarom staan die panden zo lang leeg? Ondernemers die met creatieve ideeën komen voor nieuwe invullingen, moeten die kansen daarom ook krijgen.”

IJssalon in Waaggebouw

Akkaya noemt het voorbeeld van het oude Waaggebouw, waar ijssalon Crusio interesse voor toont. “Een mooi plan van een familiebedrijf dat al generaties lang onderneemt in de Bergse binnenstad.” Tot voor kort was in de Waag een reiswinkel van het inmiddels failliete D-Reizen gevestigd. Hamel constateert echter dat de ene ondernemer wél zijn plannen mag realiseren terwijl een ander nul op het rekest krijgt. Hij wil daarom transparantie in het vergunnen van bestemmingswijzigingen.

Social media

Inmiddels is de kwestie op social media verder geëscaleerd, waarbij diverse horecaondernemers Akkaya aanvallen op zijn uitspraken. Verwijten van stemmingmakerij gaan over en weer, ook Lijst Linssen schaart zich inmiddels achter de ondernemers die reageren. De GBWP-voorman betreurt de felheid  maar relativeert tegelijk de commotie. “Blijkbaar ligt de focus nu op mij terwijl ook andere fracties zoals de VVD kritische geluiden laten horen. Hoge bomen vangen nu eenmaal wind, blijkt maar weer eens.”