Bergen op Zoom

Bergse raad stelt Toekomstvisie alsnog vast, zónder visie op Auvergnepolder

De Auvergnepolder in Halsteren.

Han Verbeem Han Verbeem

“Praten over de toekomst van Bergen op Zoom zónder het te hebben over de Auvergnepolder is zinloos.” Ufuk Cuman (D66) spreekt tijdens de raadsvergadering het hoge woord, bij vaststelling van de Toekomstvisie 2035: “We moeten allemaal open kaart spelen”, zegt hij. Zijn partij is in elk geval voor duurzame bedrijvigheid. Voor de grootste raadspartij GBWP is en blijft bouwen in de Halsterse polder echter onbespreekbaar. De Auvergnepolder wordt wederom, zoals vier jaar geleden, inzet van de verkiezingen van maart 2022.

De Bergse gemeenteraad doet de discussie over de Toekomstvisie na vier maanden dunnetjes over. Vóór de zomer weigerde GBWP het visiedocument te steunen omdat de toenmalige versie de deur op een kier zou zetten voor bedrijvigheid in de Auvergnepolder. GBWP ziet nieuwe bedrijvenlocaties liever elders op de Brabantse Wal. Een meerderheidssteun voor de visie ontbrak. Het stuk is van de raadsagenda gehaald en de maanden nadien is de motie bijgeschaafd en gepolijst. Want de provincie wil wél dat de Bergse raad een visie op de gemeentelijke toekomst heeft.

Dorpspolitiek

Het kan verkeren, blijkt tijdens de raadsvergadering. Want nog anderhalf jaar geleden heeft een meerderheid van de raad een manifest ondertekend, waarin de fracties zich uitspreken vóór bedrijvigheid in de polder. Nu is een zoenoffer aan GBWP gebracht, merkt Louis van der Kallen op, en keren de indieners van het manifest op hun schreden terug. “De raad steekt de kop in het zand. De Toekomstvisie is nu een tandeloos document.” Hij sprak namens het linkse partijblok van BSD, PvdA, GroenLinks en SP. Van der Kallen ergert zich aan de vasthoudende koers van GBWP en noemt dit dorpspolitiek.

Visie Buitengebied

“Al twintig jaar voert de raad de discussie over de polder”, verzucht wethouder Jeroen de Lange. En wethouder Barry Jacobs vult aan: “De toekomst van de polder wordt binnenkort meegenomen in de nieuwe visie op het buitengebied. Dan komt het alsnog op tafel”, aldus Jacobs. “Wij volgen als college de lijn die de raad heeft vastgesteld.”

Heldere taal

“Helder schrijven met een duidelijke boodschap”, zegt Joost Pals (Lokaal Realisme). Samen met GBWP heeft zijn partij maar liefst vier wijzigingsvoorstellen ingediend: schuldenafbouw, toerisme, aanpak van zwerfvuil en het op peil houden van voorzieningen moeten volgens de indieners méér aandacht krijgen in het visiedocument. Alleen de voorstellen voor toerisme en zwerfvuil zijn aangenomen.

Hbo-campus

De VVD steunt op voorhand de aanpassingen. Samen met GBWP en Lokaal Realisme dienen ze ook een plan in voor een campus voor de zorgeconomie, een hbo-studentenwijk met onderzoekvoorzieningen. De liberalen zien Bergen op Zoom als kánsenstad. VVD-fractievoorman Dominique Hopmans schetst een vergezicht met groei. Tachtigduizend inwoners, meer bedrijvigheid, en groeiende economie. Opnieuw komt de HBO-discussie aan bod. Wethouder Petra Koenders vindt zo’n campus een mooi idee, hoewel de kans van slagen gering is. Zij wil het liever hebben over onderwijs in de brede zin, en focust zich niet op alleen hbo. Het VVD-amendement is met grote meerderheid aangenomen.

Toerisme

Kansen voor toerisme, dat ziet ook wethouder Jeroen de Lange. Alleen ontbreekt het aan geld. Citymarketing is op het stadskantoor wegbezuinigd en geld voor nieuwe promotieactiviteiten is er niet.

Veel blabla

Oppositiepartijen als Lijst Linssen zien niets in het toekomstdocument. Lijst Linssen mist een richting en een doel. Voorman Ton Linssen doet de Toekomstvisie af als ‘veel blabla’. D66 is nog steeds niet helemáál tevreden maar Ufuk Cuman beseft dat de aangepaste versie ‘het best haalbare’ is. Opnieuw herschrijven en aanpassen vindt hij niet nodig, en zijn fractie gaat daarom niet mee met de vijf wijzigingsvoorstellen van GWBP, Lokaal Realisme en VVD.

Motie

Na een schorsing dienen diverse fracties een extra motie over bedrijventerreinen in, met een opdracht aan het college om sámen met de raad een ontwikkelplan voor de Auvergnepolder op te stellen. Dat zou leidend moeten zijn en het Toekomstdocument deels overrulen. De ondertekenaars zijn VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Lijst Linssen. BSD ondertekent niet maar stemt welk vóór, evenals VVD en Lokaal Realisme. Hoewel Rian Govers (Lokaal Realisme) en Gertjan Huismans (VVD) om persoonlijke reden niet meestemden, was er toch een raadsmeerderheid: 16 vóór en 15 tegen. Burgemeester Petter had door alle verwarring aanvankelijk moeite de stemmen te tellen maar met handopsteken kwam alsnog duidelijkheid.

De Toekomstvisie is uiteindelijk aangenomen met dertien tegenstemmen van de linkse partijen, Lijst Linssen, Samen0164 en 50 Plus.