Bergen op Zoom

Bergse VVD wil snelle afhandeling reisdocumenten: ‘Inwoners hebben dit verdiend’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse VVD wil dat de gemeente de aanvragen van paspoorten en andere reisdocumenten snel afhandelt. Dat schrijven raadslid Dominique Hopmans en fractieleden Jim Bernaards en Dave Lijmbach woensdag aan het college van B&W. De VVD-fractie zou via de media hebben vernomen dat er lange wachttijden zijn door de grote drukte. De liberalen willen nu dat de gemeente de ambtelijke capaciteit opschaalt zodat iedereen zonder problemen op vakantie kan gaan.

Hard verdiend

Nu de reisbeperkingen voor een belangrijk deel zijn vrijgegeven en versoepeld, neemt het aantal mensen dat op vakantie gaat in rap tempo toe – zo constateren de liberale raadsleden, De zomervakantie begint 24 juli en de inwoners willen verzekerd zijn van een geldig paspoort. “Veel Bergenaren staan in de startblokken om Europa in te trekken. En die vakantie, groot of klein, binnen- of buitenland, heeft iedereen hard verdiend: niet in het minste onze kinderen, die zoveel indrukken hebben moeten verwerken.”

Verruiming openingstijden

Niet iedereen is in staat om tijdens werktijd een bezoek aan het Bergse stadskantoor te brengen en het aantal avondopenstellingen is beperkt. Daarom pleit de VVD voor een verruiming van de openingstijden.

Belgische grensstreek

Daarnaast is de drukte te wijten aan extra aanvragen van paspoorten uit de Belgische grensstreek. Nederlanders die in Vlaanderen wonen kunnen namelijk niet meer terecht bij het nieuwe Nederlandse consulaat in Antwerpen. Zij dienen zich voor het verlengen van hun pas voortaan te melden bij de Nederlandse ambassade in Brussel of bij een aantal grensgemeenten in Nederland, waaronder Bergen op Zoom. De VVD wil dat het Bergse college bij de Rijksoverheid pleit voor compensatie in de vorm van geld of extra ambtelijke ondersteuning.