West-Brabant

Bestuur Lowys Porquin voelt zich ‘niet gehouden aan het onmogelijke’

Boze ouders sturen elkaar al appjes met cynische teksten over het dicht blijven van de scholen. (stockfoto achtergrond: Unsplash)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De voorzitter van het College van Bestuur van de Lowys Porquinstichting heeft woensdagavond nog gereageerd op de commotie die ontstond rondom een aankondiging van eerder die dag. De scholen die onder deze onderwijsorganisatie vallen blijven voorlopig dicht, volgens hem de enige verstandige keuze op dit moment.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Een flink aantal ouders stelt dat de stichting zich niet aan de wet houdt, het kabinet zou immers besloten hebben dat scholen maandag weer open moeten. Dat ziet het bestuur heel anders. In een telefonisch interview vertelt voorzitter Stéphane Cépèro: “Het kabinet heeft ons niks opgelegd. Het kabinet heeft gezegd: ‘De scholen gaan open mits veilig, verantwoord en uitvoerbaar’ en er is geen enkel schoolbestuur gehouden aan het onmogelijke.” Volgens de bestuurder zijn er een aantal ‘mitsen’ opgesteld die zijn organisatie de ruimte geven die keuze te maken.

‘We geloven er niet in’

Cépèro stelt dat de veiligheid van personeel en leerlingen op één staan en op de vraag of het op zo’n korte termijn lukt om dat te garanderen is het antwoord nee. Er is meer tijd nodig om dit goed te organiseren. “We zouden nu twee daagjes krijgen om open te gaan. Wij geloven daar niet in.” Waarom het andere scholen wel lukt weet hij niet: “Daar kan ik niet over oordelen. Wij hebben de overweging gemaakt en wij kunnen het niet.” Zorgen over de kwaliteit en voortgang van het onderwijs heeft de bestuurder niet: “Kinderen krijgen wel onderwijs, alleen niet in het schoolgebouw.” Hij stelt zelfs dat leraren van ouders geregeld horen dat het online alternatief als goed wordt ervaren.

Toch is momenteel niet alle personeel te spreken over de gekozen aanpak. Een medewerker die in de nood- en kinderopvang staat vertelde eerder op de avond dat dit wel doorgaat. Daar is op de werkvloer de nodige boosheid over, omdat het voelt als onderscheid. Deze mensen mogen blijkbaar wel risico lopen, is de heersende onvrede. Cépèro bestrijdt dat, er zijn volgens hem aanzienlijk minder risico’s bij nul- tot vierjarigen. “We hebben zelfs tegen die mensen gezegd: Als jij niet wil of niet durft te werken, zoeken we ander werk voor je en laten we anderen die wel willen dat overnemen.” Een medewerker die ons benaderde ontkent dat dit aanbod is gedaan en zegt dat het als werkweigering wordt gezien als ze niet willen.

Na de vakantie?

Met name vanwege de nieuwe en zeer besmettelijke coronavarianten is de vrees van de onderwijsstichting dat de wat oudere leerlingen een potentieel risico vormen. Dus is besloten de scholen nog even dicht te houden. Mede daarom belooft de bestuursvoorzitter ook niet dat de deuren direct na de voorjaarsvakantie open gaan. “Gezien deze pandemie kunnen we daar op dit moment nog niks over zeggen. We zetten wel alles op alles om dat voor elkaar te krijgen.” Hij was woensdagavond ook even telefonisch te horen bij de NPO-talkshow Op1. In dat programma liet het ministerie al weten dat de gemaakte keuze om dicht te blijven ‘niet de bedoeling was.’ Er volgt een gesprek met de Inspectie van het Onderwijs, is de verwachting. Cépèro zei in de uitzending dat met vertrouwen tegemoet te zien.

Lees ook: Lowys Porquin scholen blijven dicht, veel ouders zijn woest

Lees ook: Reacties op scholen gesloten houden lopen enorm uiteen