West-Brabant

Reacties op scholen gesloten houden lopen enorm uiteen

Stockfoto (bewerkt): PxHere

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De vandaag verspreide aankondiging van het Lowys Porquinstichting bestuur om de scholen tot en met de komende vakantie gesloten te houden, houdt de gemoederen flink bezig. Van alle begrip tot woedende ouders, en ook op de werkvloer en op het niveau van de medezeggenschapsraad is men het niet eens met elkaar.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Bestuurders Els Kooijmans en Stephane Cépèro lieten vandaag weten de risico’s van maandag al open gaan te groot te vinden. Daarom blijven alle scholen dicht tot na de voorjaarsvakantie, alleen de nood- en peuteropvang zullen open zijn. Woensdagmorgen wisten ouders en personeel nog van niets. Bij de Gemeenschappelijke Medezeggenschaps Raad (GMR) was het toen al wel bekend, vertelt voorzitter Jack Bennaars. Hij snapt de keuze en vindt het ook een verstandige, blijkt tijdens een telefonisch interview.

Te kort dag

Bennaars wil namens het bestuur van de GMR nog niet op de beslissing ingaan maar geeft wel zijn persoonlijke kijk op de kwestie. “Het is voor scholen te kort dag om voor die ene week alles om te gooien. Als er wat meer tijd is zijn al die veiligheidsregels veel beter te organiseren.” Met name de inrichting van de klaslokalen is best lastig. “Het is nu misschien even slikken en doorbijten voor een aantal ouders en de kinderen die hoopten dat ze weer konden starten. Gezien de hele situatie ben ik persoonlijk wel akkoord met de beslissing die de LPS heeft genomen, al sta ik niet te juichen.”

Niet uit te leggen

Op de werkvloer klinkt een heel ander geluid. Een medewerker* die zelf peuters begeleidt en ook op de noodopvang staat, vertelt dat er bij een aantal collega’s grote verbazing en verontwaardiging heerst over het gemaakte onderscheid. Men vindt het niet uit te leggen dat de peuters tot vier jaar, die qua afstand absoluut niet uit elkaar te houden zijn, wel welkom zijn en de oudere leerlingen niet. “Terwijl bij die leeftijdsgroep de anderhalve meter veel beter te handhaven is.” Dat wordt als ‘krom’ ervaren.

“Ook bij kinderen vanaf groep vier is de bestemmingskans nihil, zegt de overheid zelf. Gewoon allemaal open!”, klinkt het strijdbaar. “Dat vinden de meeste collega’s en onze directeur ook.” Daar wordt door het overkoepelende bestuur niet naar geluisterd, is de teleurgestelde conclusie. Het voelt bovendien als onrechtvaardig dat de veiligheid van personeel dat peuters begeleidt minder van belang lijkt dan die van hun collega’s voor de groepen daarboven.

Boosheid versus begrip

In appgroepen van ouders onderling komen veel onbegrip en boosheid voorbij. Mede omdat het zo kort dag is en het nogal wat organisatorische problemen veroorzaakt. Maar ook omdat veel kinderen teleurgesteld reageren. Op social media en nieuwswebsites klinken zowel het nodige begrip voor de gemaakte keuze als boze reacties. Onder ouders gaat inmiddels een bezwaarbrief rond die ze ondertekend naar het bestuur van de onderwijsstichting kunnen sturen. Onze redactie heeft nog geen reactie gekregen van datzelfde stichtingsbestuur.

* Naam en contactgegevens van de medewerker zijn bekend bij de redactie

Lees ook: Lowys Porquin scholen blijven dicht, veel ouders zijn woest

Lees ook: Bestuur Lowys Porquin voelt zich ‘niet gehouden aan het onmogelijke’