West-Brabant

Veel verwarring over besluit schoolbestuur Lowys Porquin

Maarten Elst Maarten Elst

Bestuurder Stéphane Cépèro van de Lowys Porquinstichting beweerde woensdagavond in het NPO-programma Op1 nog dat dat hij vooral positieve reacties kreeg op het besluit de scholen dicht te houden komende week. Inmiddels klinken er ook hele andere geluiden, eveneens van hemzelf.

Artikel: Hans-Jorg van Broehoven / video: Maarten Elst

In meerdere interviews heeft voorzitter Cépèro inmiddels toegegeven dat er ook veel boze berichten zijn binnengekomen, met name van ouders. Onze redactie sprak er zelf een aantal. Het is veelzeggend dat ze bijna geen van allen publiekelijk durven te reageren, bang dat het negatieve gevolgen heeft voor hun kind.

Uitzonderingen

We vroegen donderdagmorgen de Onderwijsinspectie hoe die naar de kwestie kijkt. Woordvoerder Daan Jansen vertelt dat het kabinet het advies van Outbreak Management Team aanhoudt. Dat zegt dat het verantwoord is om de scholen te openen. Wel kunnen er omstandigheden zijn waarom het niet lukt om open te zijn, legt hij uit. Bijvoorbeeld omdat de GGD heeft geadviseerd dat niet te doen vanwege besmettingsrisico of omdat scholen veel personeel thuis hebben zitten, vanwege ziekte dan wel in quarantaine. Eigenlijk zijn dat de enige uitzonderingen.

Jansen: “De regels worden gesteld door de minister of het kabinet en die hebben aangegeven dat de scholen open moeten zijn, met uitzondering van de twee voorbeelden die ik net noemde. Wij nemen contact op met scholen die hebben aangegeven niet open te gaan en dan gaan we in gesprek om te kijken wat daar speelt en om te bepalen of er van een bijzondere omstandigheid sprake is of niet.” Hij wil over deze specifieke situatie geen uitspraken doen omdat hij de ins en outs niet kent.

Open gaan is geen keuze

Bijzonder is dat een boze ouder diezelfde ochtend wel specifiek werd bijgepraat. Deze moeder* nam zelf contact op met de inspectie en kreeg te horen dat er spoedoverleg had plaatsgevonden en dat aan de Lowys Porquinstichting medegedeeld ging worden dat het geen keuze is om open te gaan, dat de kinderen gewoon fysiek les moeten krijgen op school. Tenzij de ook door de woordvoerder genoemde uitzonderingen gelden maar dat is in deze niet het geval.

Protesten en klachten

De groeiende groep protesterende ouders meldt zich niet alleen bij onze redactie natuurlijk. Er worden her en der klachten ingediend, onder meer bij de Onderwijsinspectie en bij de school zelf. Eén moeder wilde ons wel te woord staan en durft uit de anonimiteit te treden. Leonie van Eekelen vindt de keuze van het bestuur “jammer en teleurstellend”. Ze noemt de door het schoolbestuur gebruikte argumentatie “niet overtuigend”.

Ze beseft dat aanpassingen op scholen wat flexibiliteit vragen. “Maar dat wordt aan ons ook al een aantal weken gevraagd”, stelt ze, doelend op mensen die hun kinderen al weken thuis hebben. Ze overweegt, net als veel andere ouders, een klacht in te dienen bij de onderwijsinstelling. Al heeft ze niet het vermoeden dat het veel effect zal hebben.

ABBO wel open

De andere grotere onderwijsorganisatie in deze regio, Stichting ABBO, heeft vandaag laten weten wél open te gaan. Geheel volgens de richtlijnen van de overheid. Kinderen zijn maandag weer welkom op school, meldt de organisatie. Ouders krijgen een brief met specifieke maatregelen om alles zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen.

Ook gemeenten zijn boos

In een gezamenlijk statement laten de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht weten onaangenaam verrast te zijn door het besluit van de Lowys Porquinstichting. Ze hebben contact gezocht met het bestuur maar dat trekt zich van de gemeentelijke zorgen weinig aan, is inmiddels duidelijk. De Woensdrechtse wethouder Lars van Beek meldt: “Dit besluit treft bijna alle basisscholen in onze gemeente. Veel kinderen en inwoners hebben ermee te maken en de maatschappelijke impact is dus groot. Ik betreur het dit ten zeerste.”

* Naam en contactgegevens zijn bekend bij de redactie