West-Brabant

Lowys Porquin scholen blijven dicht, veel ouders zijn woest

Stockfoto: Pixabay / Stocksnap

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het bestuur van de Lowys Porquinstichting heeft vandaag met een brief gericht aan ouders en medewerkers voor veel onrust en boosheid gezorgd. De onderwijsorganisatie legt het besluit van het kabinet naast zich neer en weigert maandag weer open te gaan.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

De bestuurders Els Kooijmans en Stephane Cépèro schrijven dat ze dit besluit baseren op drie door de overheid genoemde criteria. Ze stellen dat het weer open gaan pas kan als het veilig, verantwoord en uitvoerbaar is. De onderwijsinstelling is de mening toegedaan dat dit op de verschillende locaties niet het geval is en wil daarom dicht blijven. Het gaat dan niet alleen om de veiligheid van leerlingen maar tevens om die van medewerkers, aldus de brief. Met dikgedrukte letters stelt het bestuur: “De schoolgebouwen gaan dus op 8 februari NIET “OPEN”.”

Meerdere redenen voor besluit

In de week van 8  februari blijft de Lowys Porquinstichting onderwijs aanbieden zoals dat ook in de afgelopen weken gebeurde, namelijk op afstand en met noodopvang op de centrale locaties. Er worden meerdere redenen gegeven voor het besluit, waaronder de angst voor de nieuwe coronavarianten, de verwachte ‘derde golf’, de lastige quarantaineregels en het niet beschikbaar zijn van sneltesten.

Bestuur niet eens met OMT en kabinet

In een door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gepubliceerde uitleg omtrent het kabinetsbesluit valt te lezen dat het advies van het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM is gevolgd. Er zou maar gering sprake zijn van risico’s en de continuïteit van het onderwijs mag niet verder in het gedrang komen, vindt het kabinet. De bestuurders van de Lowys Porquinstichting bestrijden in hun brief die benadering. Ze geven aan besmettingen onvoldoende te kunnen voorkomen en schrijven niet te geloven in achterstanden. “Dat woord valt alleen te gebruiken in een ouderwets systeem van jaarklassen en voorgeschreven lesstof per leerjaar. Leerlingen leren van alles op diverse momenten en in diverse situaties en zeker niet alleen maar in een klaslokaal. Een week langer of korter afstandsonderwijs heeft in onze ogen geen nadelige gevolgen.”

Pas na carnavalsvakantie

De brief meldt verder dat de organisatie voornemens is om na den carnavalsvakantie pas weer open te gaan. Alleen de opvang voor kinderen tot vier jaar gaat maandag open, omdat daar de besmettingsgraad zo goed als nihil is. Volgende week komt er een update over de plannen voor daarna. Veel ouders zijn boos over de beslissing en wijzen onder meer op het feit dat dicht blijven wettelijk niet is toegestaan. Omdat in de publicatie van het betreffende ministerie steeds over een ‘advies’ wordt gesproken, lopen de meningen over de plicht om open te gaan uiteen. Het bestuur van de onderwijsorganisatie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Reacties op scholen gesloten houden lopen enorm uiteen

Lees ook: Bestuur Lowys Porquin voelt zich ‘niet gehouden aan het onmogelijke’