Bergen op Zoom

Bewoners Bergse Centrumring dagen treuzelende gemeente voor rechter: ‘Dit is onbehoorlijk bestuur’

Volgens de werkgroep heeft de gemeente té lang gewacht met de aanpak van de verkeerssituatie op de Auvergnestraat, onderdeel van de Centrumring. (Foto: Zuidwest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

De vertegenwoordigers van Werkgroep Centrumring en de gemeente Bergen op Zoom stonden donderdagmiddag tegenover elkaar bij de bestuursrechter in Breda. De werkgroepleden, die bewoners vertegenwoordigen van Auvergnestraat en omgeving, verwijten Bergen op Zoom onbehoorlijk bestuur. Ronald van Oosterhout en Joke Storm hopen dat de rechter de gemeente op de vingers tikt: de aanpak van de verkeersoverlast heeft veel langer geduurd dan nodig was – stellen ze.

In april 2020 heeft de Bergse gemeenteraad zich uitgesproken over de gevaarlijke verkeerssituatie bij de doorgaande verbindingsweg ten zuiden van het Bergse stadscentrum. Het college van B&W kreeg de opdracht om de kruisingen aan te pakken; dat is pas in juli gedaan. Al vorig jaar heeft de werkgroep de gang naar de rechter aangekondigd, maar in de tussentijd heeft de gemeente wel actie ondernomen. Zo zijn de verkeerskruisingen aangepast, de oversteekplaatsen gewijzigd en zijn er meer verkeerscontroles. “Op zich heeft de gemeente alles uitgevoerd maar het heeft gewoon té lang geduurd”, zegt Van Oosterhout.

Daad stellen

De gemeente zelf is zich van geen kwaad bewust maar de omwonenden willen een daad stellen. “Het komt veel vaker voor dat bewoners geen reacties krijgen of dat er te laat wordt gehandeld”, zegt hij. “Bergen op Zoom heeft niet voor niets een kwart miljard schuld. Dat moet érgens vandaan komen.” De bestuursrechter doet over acht weken uitspraak in deze kwestie.