Bergen op Zoom

Bouwloodsen middelpunt van Vastenavend tijdens ‘Wagetjes Kijke’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Woensdagmiddag en avond waren de bouwloodsen (bouwkoten) op ‘t Konterscherp het middelpunt van Vastenavend in Bergen op Zoom (‘t Krabbegat). Ouderen halen herinneringen op aan vroeger, en jonge ouders gieten hun kinderen hier Vastenavend met de paplepel in.

Met een pilsje of een frisje in de hand bewonderen de bezoekers de praalwagens die volgende week in de optocht meerijden. “Dit is voor ons een jaarlijkse uitje, erg leuk”, zegt een bezoeker met een bontmuts op. Hij is onder de indruk van de kleurrijke wagen, maar merkt wel op dat ze duidelijk nog niet allemaal af zijn.

Limburg

Toch belooft het veel goeds voor de optocht van dinsdag, zegt een Bergse die tegenwoordig in Limburg woont. “Ik heb speciaal vrij gevraagd om vanuit Limburg in Bergen op Zoom carnaval te komen vieren”, zegt ze. Haar partner is gewend om carnaval te vieren in Zuid-Limburg. “Dit is natuurlijk totaal anders”, merkt hij op.

De bouwers kunnen deze middag rekenen op veel complimenten, hoewel er ook ruimte is voor een kritische noot. Bijvoorbeeld van twee jongetjes die het maar middelmatig vinden. “Ik vind ze niet allemaal even mooi. Als ik jury zou zijn, dan scoren de wagens dit jaar niet zo goed.” Andere bezoekers zijn minder kritisch. “Het ziet er prachtig uit en het is ook nog eens lekker weer. Wat wil je nog meer”, vraagt een man zich hardop af.

Feest van herkenning

Voor veel mensen is het Wagetjes Kijke een feest van herkenning. “Ik heb vroeger gebouwd bij bouwclub de Watertoren. Dus ja, het is hartstikke leutig om dan weer eventjes te kijken”, zegt een man die hoopt veel oude bekenden tegen te komen.

Een andere rasechte Bergenaar geniet ook zichtbaar van al het moois en de goede sfeer. “Mijn hart breekt altijd open hier! Ik heb zelf 35 jaar in een band gespeeld. Maar nu zit ik in een scootmobiel. Ik heb het altijd heel graag gedaan. De dag van de optocht is voor mij het belangrijkste.”

Puntjes op de i

Net als veel bouwclubs leggen de leden van de Krabbekwekers momenteel nog de laatste hand aan hun wagen. “Het thema van onze fantastisch mooie wagen is Mexico! We zetten de laatste puntjes op de i en dan is hij netjes op tijd voor de optocht af”, zegt één van de bouwers. Een ander: “We zijn denk ik de grootste bouwclub met zoveel jeugd. We zijn eigenlijk één grote vriendengroep. Da’s prachtig mooi!”

Vastenavend met een Limburgs accent

Het Limburgse stel kijkt hun ogen uit, samen met hun dochter in de kinderwagen. “Ze moet natuurlijk niet alleen het Limburgse carnaval, maar ook de Bergse Vastenavend meemaken”, zegt de moeder. De vader beaamt dat en voegt eraan toe: “Met wel met een Limburgs accent!”