Brabantse primeur Etten-Leur: wijn in statiegeldflessen
Statiegeld op lege blikjes en plastic flessen. Dat is een bekend verhaal, maar nu is er iets nieuws: wijn in statiegeldflessen. Gall & Gall Janssen in Etten-Leur verkoopt als eerste winkel deze herbruikbare flessen aan de consument. Dat doet de winkel in samenwerking met wijnimporteur Walraven Sax. Het doel: de wijnindustrie verduurzamen.
Sinds twee weken zijn de speciale wijnflessen van Green Wine Company te koop in de winkel. Dat maakt het dat de Etten-Leurse een primeur te pakken heeft. Mark Janssen, eigenaar van Gall & Gall Janssen, is erg enthousiast over het nieuwe initiatief. “Ik vind het zo’n mooi project wat Walraven Sax gestart is, want verduurzaming is belangrijk en heel erg van deze tijd”, begint hij.
Janssen is benaderd door de directeur van Walraven Sax. “Hij vroeg aan mij of ik de verkoop van de wijnflessen wilde testen”, vertelt Janssen. “Wij zijn toen zo enthousiast geworden dat wij dit voor de wijnimporteur mogen gaan doen. Zo zien wij het, wij mogen dit doen.”
Het statiegeld
Net zoals bij bierflesjes en blikjes betaalt de klant aan de kassa statiegeld over de wijnfles. Wanneer de fles wordt ingeleverd bij het Gall & Gall filiaal, krijgt de klant 0,50 cent aan statiegeld terug. Daarna wordt de fles na gebruik opgehaald, omgespoeld, opnieuw gevuld en zo weer terug op de markt gebracht. Doordat de vorm van de fles net wat anders is dan de reguliere wijnflessen gaat die wel vijftig keer mee.

Walraven Sax is sinds een jaar begonnen met herbruikbare wijnflessen. Het doel is om de Co2 uitstoot naar beneden te krijgen. “We betalen al statiegeld over bierflesjes, maar de wijnwereld is nog zo traditioneel. Daar mag verandering in komen”, vertelt Sophie van der Zand, brandmanager Walraven Sax. Het verduurzaamde project zorgt ervoor dat het milieu minder belast wordt. “De resultaten die we nu hebben is dat we ongeveer 50% minder Co2 uitstoot hebben en 70% minder watergebruik.”
Toekomstplannen
De wijnimporteur is een jaar geleden gestart in de horeca. Doordat het project daar goed is bevallen, zijn ze nu begonnen met het testen op verkoop aan de consument. “We vinden het ontzettend leuk dat we kunnen kijken hoe consumenten hier op gaan reageren. We hopen dat we zo steeds meer kunnen gaan uitbreiden”, vertelt Van der Zand.
Uiteindelijk hoopt Walraven Sax uit te kunnen breiden naar meerdere retailkanalen. “Om echt grote impact te maken op het gebied van Co2, moet de consument ook mee gaan doen.” Die wens is al een deel uitgekomen, want sinds maandag zijn de statiegeld wijnflessen in een aantal supermarkten te koop, zoals drie Jumbo’s in Woerden.