Hoogerheide

Brabantse Wal Festival uitgebreid: ‘We verwachten 3500 bezoekers per avond’

Sita Kengen Sita Kengen

Komend weekend gaan het Brabantse Wal festival van start met de Mega Party, waar onder meer La Fuente optreedt. De opbouw ging niet zonder slag of stoot, en dat is te zien aan een drassig festivalterrein en geen roze, maar een paarse tent. Toch staat niets de organisatie in de weg om er weer een groot feest van te maken met een nieuwe buitenbar en meer bezoekers dan ooit!

Zoals ieder jaar is de grote feesttent met het hoofdpodium midden op het terrein te vinden. Vorig jaar stond er bij wijze van proef een buitenbar. Dit is goed bevallen, vandaar dat die dit jaar is uitgebreid. Naast de buitenbar en grote feesttent zijn er ook een aantal foodtrucks te vinden op het terrein. “Ook de innerlijke mens komt niks te kort”, zegt medeoprichter en bestuurslid Willem de Jong. Al weken lang zijn ze druk bezig om het grasveld in Hoogerheide om te toveren tot een waar festivalterrein.

“Wij beginnen meestal ruim een half jaar van te voren met de voorbereidingen”, vertelt De Jong. Als eerste wordt bepaald welke artiesten er het volgende jaar gaan komen. Als dat bekend is kan de promotie beginnen en gaan de kaarten in de verkoop. “Ondertussen zijn wij ook bezig met het podium- en lichtontwerp”, vertelt hij.

Bezoekers

Het aantal beschikbare toegangskaartjes is dit jaar, in verband met meer beschikbare ruimte, omhoog gegaan. “De buitenbar is groter geworden en de line-up uitgebreider, ook daar is de hele dag muziek te horen en kunnen we dus veel mensen kwijt. We verwachten dat er per avond rond de 3.500 bezoekers komen”, zegt De Jong.

Voor het eerst rijden er pendelbussen

Bezoekers kunnen zoals altijd met de fiets of auto komen, maar voor het eerst rijden er dit jaar ook pendelbussen. Die rijden vanuit Bergen op Zoom naar Hoogerheide, maar ook vanuit Putte via bijvoorbeeld Ossendrecht en Huijbergen.

Paarse tent

De vele wind en regenval van de afgelopen dagen heeft het terrein geen goed gedaan. “Met al het zware materieel dat hier over het terrein gaat, is het gras kapot gereden. Er ligt veel modder op het terrein, maar daar wordt aan gewerkt.” Over het hele terrein worden houtsnippers weggelegd en er komen extra rijplaten te liggen waar mensen overheen kunnen lopen.

We hebben jarenlang een roze tent gehad

Opvallend is dat er dit jaar geen roze festivaltent te vinden is op het terrein, maar een paarse. “We hebben jarenlang een roze tent gehad, maar onze tentleverancier had een foutje gemaakt in de planning”, vertelt De Jong. Ze stonden voor de keuze een roze tent te laat te krijgen, of een paarse op tijd. “Uiteindelijk hebben we voor de paarse tent gekozen, omdat de planning best strak is. Hier hebben we uiteindelijk goed aan gedaan.”

Enthousiast

Vol enthousiasme vertelt De Jong hoeveel zin hij in het festival heeft. “Ik vind het opbouwen al heel erg leuk, maar als het klaar is en het publiek komt binnen, je ziet ze helemaal uit hun dak gaan en enthousiast zijn, dat geeft mij een enorme kick. Dat vind ik het mooiste om te zien.”