Bergen op Zoom

Brug Burgemeester Peterssluis kan er weer járen tegenaan

Wethouders Jeroen de Lange (foto rechts) en Patrick van der Velden openen de vernieuwde Burgemeester Peterssluis.

Han Verbeem Han Verbeem

Na bijna een jaar van voorbereidingen en werkzaamheden is de brug over de Burgemeester Petersluis in Bergen op Zoom weer spik en span. Het 65-jaar oude bouwwerk was dringend aan renovatie toe, voor de klus tekende installatiebedrijf Istimewa uit Vlissingen – die het voorbij jaar eveneens de Vlaketunnel in onderhoud had. Samen met de Zeeuwse uitvoerders verrichten wethouders Jeroen de Lange en Patrick van der Velden de officiële opening.

Gedateerd

De Lange is deze week exact één jaar in dienst als wethouder en een van zijn eerste taken was het goedkeuren van de vijf miljoen kostende opdracht voor de brugrenovatie. De wethouder herinnert nog het moment dat hij de oude brug voor het eerst passeerde: onderkomen en gedateerd. “Ik dacht, wat is dát voor een brug”, sprak hij tijdens de openingsbijeenkomst. Het doet De Lange dan goed om te zien hoe in mum van tijd de stalen brugdelen compleet zijn vernieuwd en het bestemmingsverkeer weer veilig de sluis over de Van Konijnenburgweg kan passeren.

Cruciaal voor de regio

De Burgemeester Petersbrug is van cruciaal belang van de Bergse industriehaven en daarmee voor de gehele Zuidwestelijke Delta. “Hier komt alles samen, en ontmoeten Brabant en Zeeland elkaar.” Grote bedrijven als Sabic, Akzo en Cargill zijn aan het havenkanaal gevestigd. De brug en de sluis zijn echter gemeentelijk eigendom; Bergen op Zoom moet daarom geheel opdraaien voor de renovatiekosten van vijf miljoen, zónder bijdragen van andere instanties.

Hergebruik

Om de kosten te beperken en het milieu te ontzien, zijn delen van de oude brug hergebruikt zoals de grote metalen staanders – legt uitvoerder Steffan Gebraad van Istimewa uit. Veiligheid boven alles: niet alle alles bleek herbruikbaar en de versleten delen van de hefbrug zijn vernieuwd. De brug is bovendien beschermd met een stevige toplaag die via poedercoating is aangebracht. De vernieuwde brug kan daarmee weer en wind doorstaan en de komende decennia weer tegemoet gaan.