Bergen op Zoom

Burgemeester Petter doet aangifte na lek integriteits­onderzoek: ‘Doelbewuste actie’

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom.

Han Verbeem Han Verbeem

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom heeft vrijdagmorgen bij de politie aangifte gedaan, na het lekken van het integriteitsonderzoek naar de raadsleden Omer Duman en Aydin Akkaya. Petter wil tot de bodem laten uitzoeken wie het rapport donderdagmiddag naar dagblad BN/DeStem heeft doorgestuurd. Volgens Petter is er sprake van een doelbewuste actie. “Tussen het moment dat het rapport met de fractievoorzitters is gedeeld en dat het in de krant stond, zat nauwelijks een half uur.”

Ook Commissaris van de Koning Ina Adema is op de hoogte gesteld van de aangifte. Het gaat om het eindrapport over de integriteitskwestie, waarbij de twee raadsleden een projectontwikkelaar onder druk zouden hebben gezet en een bedrag van 10.000 euro hebben geëist. De fractievoorzitters kregen het rapport donderdagmiddag onder geheimhouding toegestuurd, vrijdag zou het pas in de openbaarheid worden gebracht.

Verzendknop

Volgens Petter is het uitgesloten dat de stukken door onachtzaamheid naar buiten zijn gekomen. “Iemand moet bewust op de verzendknop van de mail hebben gedrukt en het bestand doorgestuurd naar de redactie van de krant.” De burgemeester wil niet zeggen wat de dader -als deze al gevonden wordt- boven het hoofd hangt. Dat is een zaak van het Openbaar Ministerie, aldus de burgemeester. Het is niet de eerste keer dat hij aangifte doet bij het lekken van geheime en vertrouwelijke informatie van het stadskantoor. Nog geen jaar geleden is het het opzeggen van het vertrouwen in toenmalig gemeentedirecteur Wingens door onbekenden naar de krant gelekt. Tot nu toe is het niet tot veroordelingen gekomen.

Lees ook: Nieuwsanalyse – De Bergse politiek is een oorlog zonder winnaars