Roosendaal

Burgemeester vraagt hulp ouders bij vuurwerkoverlast

Brief burgemeester Van Midden over vuurwerkoverlast

Paul Joachems Paul Joachems

De afgelopen dagen hebben ouders en/of verzorgers in de gemeente Roosendaal een brief gekregen van burgemeester Han van Midden. Hij vraagt aan hen om het gesprek aan te gaan: “Ik vroeg het u vorig jaar en vraag het u opnieuw: wilt u in gesprek gaan met uw kind over vuurwerkoverlast in uw buurt, uw stad?” De brief is gestuurd naar iedereen met kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar. Niet alleen naar de wijken waar vorig jaar de meeste overlast was, maar naar de volledige gemeente inclusief de dorpen.

Van Midden valt in de brief direct met de deur in huis. “Door aanhoudende vuurwerkoverlast ontstond in november vorig jaar een onrustige situatie in onze stad.” In de brief schrijft hij dat mensen zich niet meer veilig voelden op straat door harde knallen, hoge steekvlammen en zaken die in brand vlogen. “Dit kwam met name door jongeren die zich, op een intimiderende manier, schuldig maakten aan het afsteken van illegaal vuurwerk in onze wijken.”

Stevige maatregelen

Hij schrijft dat er niet alleen schade ontstond, maar ook angst en verdriet doordat mensen dagelijks werden opgeschrikt door luide knallen. Van Midden verwijst naar de stevige maatregelen vorig jaar omdat de situatie ernstig uit de hand liep. “Dit was nodig om de openbare orde en veiligheid weer terug te brengen naar een acceptabel niveau.”

NEE tegen vuurwerkoverlast

De burgemeester vraagt ouders om hulp om nieuwe overlast te voorkomen. “Dit jaar zeggen we samen NEE tegen nieuwe vuurwerkoverlast. En daar hebben we uw hulp, als ouder, hard bij nodig. Hoor, weet of ziet u iets? Meld het dan!” Een van de mogelijkheden om iets te melden is het nieuwe vuurwerkmeldpunt. Hier kan vertrouwelijke informatie over vuurwerkoverlast, of plannen daarvoor, persoonlijk worden gedeeld met de vuurwerkvertrouwenspersoon. “Ik sta direct in contact met dit team en zie er persoonlijk op toe dat er op de juiste manier actie wordt ondernomen”, aldus Van Midden in zijn brief.

Activiteitenprogramma

In de brief staat ook dat er tussen vorig jaar en nu veel stappen zijn gezet om vuurwerkoverlast in de toekomst beter te beheersen en te voorkomen. “Zo was er tijdens de kerst- en zomervakantie een activiteitenprogramma speciaal voor jongeren. Ook dit najaar zijn er activiteiten.”

Van Midden besluit zijn brief: “Ik wil u vragen om de komende tijd samen met ons waakzaam te zijn. Kan ik op u rekenen? Alvast mijn dank voor uw hulp en ik wens u een rustig najaar toe.”

Lees ook: Van Midden positief over hardere vuurwerkaanpak: ‘Maar blijf vooral melden’ Lees ook: Vuurwerkvertrouwenspersoon en overlastmenukaart voor veiliger Roosendaal