West-Brabant

Burgemeesters en hulpverleners opgelucht over rustige jaarwisseling: “Zo kan het dus ook!”

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom wenst hulpverleners een goede jaarwisseling (foto: gemeente Bergen op Zoom)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Burgmeesters en hulpverleners in de regio zijn opgelucht over de rustig verlopen jaarwisseling. Natuurlijk waren er wel weer kleine branden, vuurwerkoverlast en ruzies. Maar in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht liep het nergens het uit de hand. Vooral in Roosendaal zijn ze daar blij mee. Want daar waren de afgelopen twee jaarwisselingen flinke rellen en vernielingen.

De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht laten weten dat er geen grote incidenten zijn geweest met oud en nieuw. “Zo kan het dus ook!” concludeert burgemeester Han van Midden van Roosendaal tevreden. Hulpverleners konden in zijn gemeente zonder problemen hun werk doen. Ook is er niemand gearresteerd. En het lijkt er op dat de schade door vuurwerk meevalt.

Geen rellen, maar wel vuurwerkoverlast

“Een groot compliment voor iedereen die heeft meegeholpen om deze jaarwisseling goed te laten verlopen. Dat compliment is niet alleen bedoeld voor onze hulpverleners, jongerenwerkers en vrijwilligers maar ook voor de feestvierders zelf,” aldus Van Midden. Al was het natuurlijk niet alleen maar leuk. “Ik realiseer me terdege dat er ook dit jaar sprake is geweest van vuurwerkoverlast en vuurwerkschade tijdens oud & nieuw. En ik begrijp ook dat een aantal inwoners daar last van heeft gehad.”

Een rustige jaarwisseling stond hoog op de wensenlijst van Roosendaal. “Er werden extra activiteiten georganiseerd voor jongeren. Er waren voorlichtingslessen op scholen en onze BOA’s wijkagenten en jongerenwerkers waren zichtbaar aanwezig om vooral het gesprek aan te gaan met jongeren over vuurwerk en de overlast die dat geeft,” aldus de burgemeester.

“Verder waren er kluisjescontroles op scholen en grenscontroles bij onze grensovergangen op de invoer van vuurwerk. Tegen overtreders traden we streng op,” vervolgt Van Midden. “Niet alleen tegen te vroege vuurwerkafstekers die veelal een HALT-verwijzing kregen. Ook kwamen we in actie tegen volwassen die grote hoeveelheden vuurwerk in hun woning hadden verstopt.”

Opgeblazen prullenbakken en kleine branden

Ook de gemeente Bergen op Zoom is tevreden over het verloop van oud en nieuw. Burgemeester Frank Petter was zaterdagmiddag op het politiebureau, waar hulpverleners te horen kregen wat hun taken waren voor de jaarwisseling. Hij heeft hen bedankt voor hun inzet en succes gewenst.

De boa’s, politiemensen en medewerkers van Jongerenwerk zijn door de hele gemeente op pad geweest. “Bij overlastmeldingen kwamen ze in actie, daarnaast liepen ze hun rondes en gingen het gesprek aan met jongeren en buurtbewoners,” laat de gemeente weten.

De nacht bleef vrij rustig. “Er zijn kleine incidenten en overlastmeldingen geweest, een aantal prullenbakken is opgeblazen, her en der waren wat kleine brandjes waar de brandweer op geacteerd heeft en de politie heeft zich ingezet op groepjes jongeren,” aldus de gemeente Bergen op Zoom. “Grote incidenten zijn uitgebleven.”

Pas deze week overzicht over schade

De gemeente Woensdrecht meldt hetzelfde: een jaarwisseling die rustig is verlopen. “Door zowel politie, brandweer als gemeente is er geen uitzonderlijke inzet nodig geweest. De brandweer heeft een aantal meldingen gehad, waaronder een buitenbrand in de Mgr van Mensstraat in Woensdrecht en een haag die vlam had gevat in de Smirnofflaan in Hoogerheide,” aldus de gemeente.

Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is door vuurwerk en vandalisme. “De ervaring leert dat we pas in de loop van de week een compleet beeld hebben van eventuele vernielingen. De medewerker van onze buitendienst met piket-dienst heeft vannacht in ieder geval geen meldingen gekregen,” concludeert de gemeente Woensdrecht.

Kom met ideeën voor oudjaarsfeest

De gemeente Roosendaal wil voortaan altijd een rustige jaarwisseling. Daarom wil burgemeester Van Midden graag praten met Roosendaalse jeugd en vuurwerkliefhebbers. Hij nodigt hen uit om met ideeën te komen voor een mooie invulling van het eindejaarsfeest. “Hoe gaan we samen deze ingezette trend verder verbeteren? Met daarbij de belofte dat ik daaraan serieus ga meewerken.”

Lees ook: Politie maakt zich op voor jaarwisseling: ‘Het is alle hens aan dek’ Lees ook: Vuurwerkverkoop neemt explosief toe na twee vuurwerkvrije jaren Lees ook: Meer dan 600 kilo vuurwerk in Roosendaalse woning gevonden Lees ook: Politie vindt 130 kilo vuurwerk van minderjarige jongen in garage Lees ook: Vuurwerkrellen Roosendaal: vooral boetes voor onruststokers Lees ook: Opnieuw vuurwerkincidenten in Langdonk, vijf aanhoudingen verricht