Bergen op Zoom

Buurt opgelucht: gevaarlijke speeltuin eindelijk weg van Bergse Plaat

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het heeft even geduurd, maar de Tough Trail-speeltuin op de Bergse Plaat is verdwenen. De bouw van deze eerste speeltuin van Nederland, geïnspireerd door de aantrekkingskracht van freerunning en outdoor workout, werd in augustus 2022 na tweeëneenhalve week al gestopt. Hij was te hoog en daarmee te gevaarlijk. Een half jaar later is de speeltuin eindelijk weg.

“Dit is echt super”, reageert Kouwerve-bewoner Boris Timmers. De gevaarlijke speeltuin is vervangen door een lager en kindvriendelijker klimtoestel. Ook staan er nieuwe schommels en is er een nieuwe glijbaan geplaatst. “En zoals je ziet spelen hier alleen maar jonge kinderen. Deze speeltuin past dus veel beter bij de doelgroep!”

De nieuwe speeltuin is begin februari geplaatst. Daar wordt meteen gretig gebruik van gemaakt. “Het is weer leuk om naar buiten te kijken vanuit huis”, vervolgt de Bergenaar. “En nu het niet meer zo’n bouwplek is, is dit ook weer een leuke plek voor ouders en opa’s en oma’s om samen te komen.”

Boris is blij dat de gemeente de keuze heeft gemaakt om veiligere speeltoestellen in de plaats van het hoge gevaarte terug te plaatsen. Ook al duurde het wel even voordat het daadwerkelijk gebeurde. “Ik kan niet anders zeggen dan: Eind goed, al goed. Met het voorjaar en de zomer in het vooruitzicht kan hier weer volop gespeeld gaan worden.”

Nieuwe locatie

De gemeente liet eerder al weten dat er plannen waren om de Tough Trail te verhuizen en in de buurt van ’t Rijks te plaatsen. “Aan de Rijtuigweg willen we immers een ruimte inrichten waar dit soort sport- en speelelementen prima kunnen, omdat scholen in de buurt daar ook gebruik van willen maken.” Overigens is het plan voor een beweegroute langs het Bolwerk inmiddels van de baan.

Gemeentewoordvoerder Edwin Stander bevestigt dat de Tough Trail-speeltuin nu aan de Rijtuigweg wordt geplaatst, tegenover de middelbare school. Wanneer dit zal gebeuren, is nog niet bekend. “Daarvoor moet eerst een omgevingsvergunning aangevraagd en afgegeven worden”, aldus Stander.

Lees ook: Hoge speeltuin op Bergse Plaat verdwijnt al na één maand: ‘Kinderen keken zo slaapkamers in’ Lees ook: Na vier maanden staat gevaarlijke Tough Trail-speeltuin nog steeds op Bergse Plaat