Bergen op Zoom

Edward en Marjolein organiseren hondencross in Huijbergse bossen

Anouk Houweling Anouk Houweling

Hardlopen, fietsen of steppen maar dan samen met je hond, dat is canisport. Hoewel de sport nog niet zo bekend is, wordt het wel steeds populairder, denken Edward en Marjolein die de sport al heel wat jaren beoefenen. Samen met onder andere honden Fenna, Kima en Lumi zijn ze regelmatig in de Bergse bossen te vinden. Over een paar weken organiseren ze zelf een wedstrijd voor andere canicrossers in Huijbergen.

Een paar jaar geleden hebben Edward Geerste (36) en Marjolein Bil (36) een canisportwedstrijd georganiseerd. Dat is hardlopen, fietsen of steppen waarbij je vooruit getrokken wordt door je hond. “Daar hebben we veel complimenten over gekregen en er was ook vraag of we het nog een keer gingen organiseren”, zegt Geertse. Daarom organiseren de twee in december een nieuwe editie van de wedstrijd in het bos bij Huijbergen.

Negen jaar geleden ontmoetten de twee elkaar bij een marathon in Leiden zonder honden. Daarna ging het snel, want al voordat ze samenwoonden hadden ze al twee border collies waarmee ze de canisport zijn begonnen. “Die zijn best sportief en we wilden graag een sportieve hond. Zo zijn we erin gerold”, zegt Geertse.

Een uit de hand gelopen hobby

Nadat Geertse deze tak van sport had opgezocht op internet zijn er steeds meer onderdelen bijgekomen. “We zijn begonnen met hardlopen met de honden en daarna kwam er steeds meer bij. Een uit de hand gelopen hobby”, lacht Bil. Ondertussen doen ze naast hardlopen fietsen en steppen ook aan skiën en sleeën met de hond.

Het canicrossen komt voort uit de sledehondensport en daar zijn vertakkingen van gemaakt zoals hardlopen, fietsen en steppen. “Daarbij trekt de hond aan een elastische lijn die verbonden zit aan je step, fiets of jezelf”, legt Bil uit. En net als in andere sportwedstrijden probeer je de route zo snel mogelijk af te leggen.

Je gaat harder dan je zelf kan

Doordat je samen met je hond sport, kan je een stuk sneller dan dat je zelf zou kunnen. “Met de fiets kan je soms snelheden van boven de veertig kilometer per uur bereiken en bij het hardlopen zijn er topatleten die bij de start de dertig kilometer per uur halen”, vertelt Geerste. Toch is die snelheid ook belastend voor jezelf vooral als hardloper. “Je gaat harder dan je zelf kan”, vult Bil aan.

Je moet dus zelf fit zijn, maar ook zeker de hond moet veel trainen. De honden trainen vier keer per week, maar ook de baasjes vier á vijf keer in de week. “Je bent een coach, trainer en je moet samen goed het teamwork kunnen doen”, zegt Bil. Het spelen met die drie onderdelen maakt het volgens haar zo leuk.

Je bent coach, trainer en je moet goed het teamwork kunnen doen

Tijdens het crossen geef je de honden aanwijzingen met je stem zoals ‘links’ en ‘rechts’. “Je moet goed kunnen vertrouwen op je hond”, zegt Geertse. De timing van een aanwijzing is ook belangrijk. Als je hond bij het woord links direct naar links gaat, moet je het dus niet te vroeg zeggen voor een boom. “Dan vouw je jezelf dubbel, dat is gewoon zo.”

Waar het stel begon met twee honden is dat aantal ondertussen flink uitgebreid. “We hebben twaalf honden waarvan er acht echt sporten”, zegt Bil. In het dagelijks leven zijn ze erg gedisciplineerd bezig met de sport en ook als het om de honden gaat. Ze zorgen dat er altijd één van hun twee thuis is. “We willen wel dat de honden naar buiten kunnen en lekker kunnen spelen als ze dat willen”, vertelt Bil.

We willen dat de honden kunnen spelen als ze dat willen

Daarbij helpt de moeder van Edward veel. Als ze bijvoorbeeld samen weggaan met een deel van de honden past zij op de rest. “Dat is fijn, want door haar kunnen we heel veel”, zegt Bil. Het is veel werk, maar ze hebben het er graag voor over.

Ze hebben een speciaal ras honden voor de sport: Greyster dat is een kruising tussen een Duitse staande hond en een Greyhound. Hond Fenna is de meest ervaren van het stel. “Zij leert het de andere honden”, zegt Geertse terwijl hij een eiwitshake klaarmaakt. Ook de honden krijgen namelijk na het sporten goede voeding om snel te herstellen. Dat is niet alleen goed voor ze, maar ze vinden het ook erg lekker. Honden Kima en Lumi likken het bakje in één keer leeg.

Tijdens de wedstrijd die het stel aan het voorbereiden is, is publiek van harte welkom. Dat het een interessante sport is om naar te lijken, blijkt wel uit de reacties die ze krijgen als ze buiten aan het trainen zijn met de honden. “Ze zeggen dan ‘oh wat doe je dan, wat leuk om te zien en wat zijn de honden enthousiast’, dus dat is wel heel leuk”, vertelt Bil.

We hebben er naar uit gekeken, dus laat het maar beginnen

Bij de canicross-wedstrijd op 4 december zijn er drie onderdelen: fietsen, steppen en hardlopen samen met je hond. Er is een 5 kilometer voor alle drie de onderdelen en een 1 kilometer sprintrace. “We hebben er heel erg naar uitgekeken, dus laat het maar beginnen”, zegt Geertse enthousiast.