Bergen op Zoom

CDA en V-BoZ! blij dat vuurwerkoverlast makkelijker te melden is

Foto: Pixabay

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De alliantie CDA/V-BoZ! is blij dat de gemeente Bergen op Zoom het makkelijker heeft gemaakt om vuurwerkoverlast te melden. Als je in de zoekfunctie van de website van Bergen op Zoom ‘vuurwerk’ intikt, krijg je meteen een link naar het meldformulier. Het CDA en V-BoZ! hadden ook gevraagd of er op sociale media meer aandacht voor het meldpunt kon komen. De gemeente gaf hen daarin gelijk.

CDA-raadslid Stefaan Verheugt is tevreden over de verbeteringen. “Wij zijn blij dat op de gemeente website nu wel makkelijk te vinden is waar vuurwerk overlast te melden is. Dit was voor het verzenden van de brief nog niet het geval namelijk,” laat hij weten. CDA en V-BoZ! vinden het belangrijk dat illegaal vuurwerk streng wordt aangepakt. Want ze willen voorkomen dat er een verbod komt op alle soorten vuurwerk.

Kunstmatige intelligentie moet handhaving verbeteren

“Vuurwerk is een van de tradities van ons land. Een lokaal vuurwerk verbod zien wij niet zitten omdat het niet handhaafbaar is. En zoals iedereen kan zien is de overlast nu al aanwezig en vuurwerk mag nog niet eens verkocht worden,” aldus Verheugt. “Er zijn ook heel veel vuurwerkliefhebbers die wel volgens de regels omgaan met vuurwerk.” De alliantie wil daarom dat de cijfers over illegaal en legaal vuurwerk goed worden bijgehouden.

De gemeente Bergen op Zoom geeft aan dat ze dat altijd al doet. “Iedere vorm van overlast wordt vastgelegd en daar waar mogelijk wordt hierop actie ondernomen,” antwoordt burgemeester Frank Petter op de vragen van CDA/V-BoZ!. Volgens de burgemeester helpt nieuwe technologie de meldingen beter te verwerken. Want sinds juli gebruikt de gemeente een systeem dat ‘slimmer’ is door AI, Artificial Intelligence. Volgens Petter maakt dat systeem het mogelijk “om gericht toezicht te houden en te handhaven”.

Studenten worden ogen en oren in de wijken

CDA/V-BoZ! wilden ook weten wat de gemeente verder nog doet om de overlast van illegaal vuurwerk te verminderen. Burgemeester Petter laat weten dat de gemeente hiervoor samenwerkt met allerlei partners. “U kunt denken aan het bieden van een vuurwerk-inleverpunt, het preventief aanschrijven van notoire overlastgevers, het doen plaatsvinden van integrale controles en het zo nodig opleggen van bestuursrechtelijke maatregelen,” schrijft Petter aan de alliantie.

De gemeente werkt ook samen met studenten om illegale praktijken boven water te krijgen. “Voorts zetten wij in de maand december minimaal 4 HTV-studenten van Curio in om extra ogen en oren in onze wijken te hebben,” gaat Petter verder. “En wordt per 1 december een whatsapp-nummer in werking gesteld waarop overlast kan worden gemeld.”

Lees ook: Petter: Bergen op Zoom binnen vijf jaar tijd vuurwerkvrij Lees ook: CDA en V-BoZ! willen onderzoek vuurwerkoverlast: ‘Gaat vaak om illegaal vuurwerk’