Bergen op Zoom

College houdt vast aan hoge woonflat Mazairac-terrein: ‘Wens omwonenden genegeerd’

Eén van de vijf varianten voor de toekomstige Mazairacflat, waaruit de omwonenden kunnen kiezen.

Han Verbeem Han Verbeem

Opnieuw is er gedoe over de nieuwe woontoren op het Mazairacterrein in Bergen op Zoom. Nadat eind vorig jaar de bestaande bouwplannen naar de prullenbak zijn verwezen, is er bij de omwonenden discussie over de nieuwe voorkeursvariant. Dat schrijft raadslid Joey van Aken (PvdA) aan het Bergse college. De sociaaldemocratische voorman vraagt zich af waarom de keuze valt op een ontwerp dat nauwelijks afwijkt van het eerdere plan waartegen zoveel maatschappelijke weerstand is.

Vrijwel identiek

“Uit een mail van de ontwikkelaar AKM aan de omwonenden blijkt, dat de torenelementen gedeeltelijk zijn verlaagd naar acht dan wel negen bouwlagen”, merkt Van Aken op. “De hoogte en het volume van de bouw zijn vrijwel identiek aan het plan wat is gepresenteerd in augustus 2019. Voor onze fractie is niet duidelijk waarom variant-6 als een nieuwe variant wordt gepresenteerd, afgezien van veranderingen aan de verschijningsvorm.” Van Aken stelt dat de omwonenden liever variant-4 uitgevoerd zien, met een weliswaar bredere maar tegelijk minder hoog bouwvolume.

Belangen ontwikkelaar voorop

De informatiebrief van het Bergse college onlangs aan de gemeenteraad heeft gestuurd, wekt volgens de PvdA’er ten onrechte de de indruk dat nu meer maatschappelijk draagvlak is bereid door het houden van een ‘brede omgevingsdialoog’. Variant-6 zou volgens het college recht doen aan de verschillende belangen rondom het plan-Mazairac, merkt Van Aken op, maar dat bestrijdt hij. “Als PvdA fractie verwonderen wij ons over deze stellingname”, schrijft Van Aken en hij veronderstelt dat juist de belangen van de ontwikkelaar voorop worden gesteld.

Patersbos

“Weegt het belang van de ontwikkelaar AKM zwaarder dan de belangen van omwonenden? Als PvdA fractie hopen wij dat variant -4, welke de meeste voorkeursstemmen kreeg van de omwonenden, wordt gerespecteerd.” Het uiteindelijke ontwerp dient een aanwinst te zijn voor de stad en de omgeving en dat is het volgens Van Aken nu niet. Daarnaast is er téveel onduidelijkheid over de toekomst van het achterliggende Patersbos.  “Wat de omwonenden en de PvdA fractie betreft, blijft het Patersbos onaangetast en vormt het de groene long van de wijk.”

Lees ook: Ontwikkelaar trekt boetekleed aan: omwonenden Mazairacflat kunnen kiezen uit vijf ontwerpen Lees ook: Architect blijft geloven in zijn woontoren: ‘Gewoon goed voor de stad’