Bergen op Zoom

Corona-uitbraak onder Bergs uitgaanspubliek

Foto: Pixabay

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Wat een vrolijke stapavond had moeten zijn is voor tientallen uitgaanders achteraf toch iets minder leuk afgelopen. Mogelijk lopen de getallen nog op maar er is inmiddels, voor zover bekend, een dertigtal mensen met corona besmet geraakt op zaterdagavond in het Bergse uitgaansleven.

De besmettingen zijn grotendeels te herleiden naar café ’t Slik in de Steenbergsestraat. Uitbater Marijn Withagen heeft al de nodige meldingen gekregen van en over mensen die zaterdag in zijn kroeg te gast waren. Hij pleit voor een nog strenger toelatingsbeleid om herhaling te voorkomen.

Streng gecontroleerd

Zomaar binnenstappen was er niet bij in ’t Slik. Je moest een geldig vaccinatie- of testbewijs kunnen laten zien, tezamen met een ID. Merijn vertelt dat er streng op is gecontroleerd, waardoor er een aantal mensen niet binnen mochten. Zij probeerden met vervalste bewijzen of die van anderen de controles te omzeilen. Toch mocht het allemaal niet baten.

Withagen vindt dat de huidige regels voor mensen met een test te soepel zijn. Wie een negatieve uitslag op vrijdag binnenkrijgt kan een hele avond gaan stappen, van alles oplopen, en de avond erna met dezelfde testuitslag weer overal binnen. Hij pleit voor een geldigheid van twaalf uur, om in ieder geval dit soort situaties te voorkomen. Ook wordt lang niet overal gecontroleerd aan de deur. Dat is weliswaar niet verplicht maar dan moeten binnen strengere regels gelden, zoals de anderhalve meter, en dat is eveneens niet altijd het geval.

Den Haag is aan zet

Marijn baalt er flink van. Omdat ie zelf z’n zaken zo goed voor elkaar had en de besmettingen tóch juist in zijn zaak hebben plaatsgevonden. “Je hoeft maar één of twee mensen binnen te hebben en het kan mis gaan.” Hij en zijn team hebben zich allemaal meteen laten testen. Ook een tweetal medewerkers is besmet geraakt. Toch gaat hij komend weekend weer wel open, met aan de deur dezelfde strenge controles. “Meer kunnen we niet doen.” Maar hij hoopt oprecht dat Den Haag de regels en geldigheid voor testen verder aanscherpt. De kans is anders groot dat het ook voor de horeca heel snel weer gedaan is met de pret.

Bij de gemeente Bergen op Zoom was volgens een woordvoerder donderdagavond nog niets bekend over de uitbraak. Later liet hij weten dat de GGD er mee bezig is en als de omstandigheden er om vragen met nadere maatregelen komt. Op die avond werd dat nog niet nodig geacht.