Etten-Leur

Dankzij Milène zijn bewoners van verzorgingstehuis De Herbergier weer even jong

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

“Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkinderen in de klas, een kar die ratelt op de keien…” Zachtjes neuriën bewoners van verzorgingstehuis De Herbergier in Etten-Leur mee met de zingende Milène van der Smissen. Sommigen met gesloten ogen, omdat ze terugdenken aan vroeger. Voor een klein uurtje wanen ze zich weer even in hun kinderjaren.

Milène bezoekt het verzorgingstehuis namens Diva Dichtbij, een organisatie die zingt voor mensen die langdurige zorg hebben. De mensen waar Milène deze keer voor zingt, zijn dementerend. Haar muziek brengt een hoop fijne herinneringen bij ze naar boven.

Herinneringen

Mevrouw Rhijnen bijvoorbeeld. “Toen ze het liedje Het Dorp zong moest ik aan mijn vader denken”, vertelt ze. “En aan hoe onze tuin er vroeger uit zag. Weet je trouwens dat ik álle platen van Wim Sonneveld had vroeger?” Ook wanneer Milène een Duitstalig nummer inzet, kent mevrouw Rhijnen het lied. “Omdat ik dertig jaar Duitse les heb gegeven.” Maar of ze heeft meegezongen? “Nee hoor, dat heb ik iedereen hier maar bespaard!”

Ook het nummer Foxy Foxstrot van Nico Haak maakt indruk. Een 79-jarige mevrouw staat op uit haar stoel en begint enthousiast te dansen, de hele zaal door. Haar medebewoners klappen haar toe, en zingen mee met de tekst van het nummer. “Deze mevrouw heeft echt nog wel elestieke benen!”, roept Milène tussen het zingen door.

Contact

Milène komt uit Etten-Leur, maar woont inmiddels al geruime tijd ergens anders. “Maar we zijn met Diva Dichtbij gestart met onze Back to the Diva roots-tour. Dat houdt in dat alle zangers afreizen naar hun geboorteplaats, en waar ze een optreden verzorgen in een verzorgingstehuis naar keuze.”

Tijdens het optreden zoekt Milène met iedere bewoner wel even contact. “Dat vind ik heel belangrijk. Het is ook mooi om te zien wat de muziek met de mensen doet. Soms krijg ik heel goed contact met ze, soms minder. Met deze groep lukte het gelukkig erg goed.”