Roosendaal

De toekomst van de Sint Jan begint onder de grond

Bijzondere opgraving door wethouder Arwen van Gestel in de Sint Jan in Roosendaal. Links naast hem Jan-Hein Sloesen, rechts projectleider Ben ten Hove. Foto: Paul Joachems

Kitty Joachems Kitty Joachems

Woensdag startte de renovatie en herbestemming van de Roosendaalse Sint Jan. Dat gebeurde met een bijzondere opgraving door wethouder Arwen van Gestel. Na de verbouwing is de Sint Jan dé sociaal-culturele broedplaats waar heel Roosendaal weer kan samenkomen.

“Wat ben ik blij dat we na drie jaar voorbereidingstijd eindelijk kunnen beginnen”, begon Jan-Hein Sloesen zijn praatje aan de genodigden. Sloesen is als directeur van het Cultuurcluster de nieuwe beheerder van het monumentale gebouw. En ook Van Gestel verwees naar de lange voorbereidingstijd. “Het ontwikkelen van dit plan is een langdurig proces. Het moet ook heel zorgvuldig gebeuren, het gaat immers om ons stadsicoon”, sprak de wethouder. Hij is blij dat Cultuurcluster de handschoen oppakt om de Sint Jan te behouden voor de Roosendaalse samenleving. “Straks is dit beeldbepalend icoon een cultuurtempel en een belangrijke plek in onze binnenstad.”

Historische vondsten

De werkzaamheden beginnen met archeologisch onderzoek. Het is belangrijk om te weten wat er zich onder de kerk bevindt. Om bij het officiële startmoment daar al iets van te kunnen laten zien was er al wat graafwerk verricht door een team van archeologen onder leiding van stadsarcheoloog Marco Vermunt. Verspreid door de kerk lagen er hopen zand naast gaten van soms wel meer dan een meter diep. Pas als de historische vondsten in kaart gebracht zijn, kan een inschatting gemaakt worden van de bouwtijd voor de restauratie en herbestemming.

Ben ten Hove geeft uitleg bij de eerste vondsten van het archeologisch onderzoek in de Sint Jan. Foto: Paul Joachems

Al bij het graven van de eerste sleuf was het raak. De archeologen vonden beenderen en botten van mensen die hier honderden jaren geleden hun laatste rustplaats vonden. Dat betekent overigens niet dat ze onder de kerk begraven zijn. Volgens de archeologen en de stadshistoricus Joss Hopstaken was het vroeger gebruikelijk dat de inhoud van de knekelput werd gebruikt als fundering voor bijvoorbeeld een nieuw te bouwen kerk. Hoogstwaarschijnlijk is dat hier ook het geval. Er zijn dan ook geen hele skeletten aangetroffen maar wel kaken, sleutelbeenderen, een bovenbeen en een aantal schedels. Niet van één persoon maar van verschillende personen. De komende tijd gaan de archeologen verder met het onderzoeken van de grond onder de kerk.

Lekker wroeten

In het verlengde van dit archeologisch onderzoek nodigde Sloesen de wethouder uit om ook even “lekker te wroeten” in de grond van de Sint Jan. Gewapend met een schepje en een kwast wist Van Gestel niet alleen een theelepel op te graven maar kwam er ook een bijzonder document onder de grond vandaan. Het bleek de officiële en definitieve bouwvergunning te zijn. De renovatie, verduurzaming en herbestemming van de Sint Jan is daarmee officieel begonnen.

Wie nu al meer wil weten over hoe de kerk eruit komt te zien, kan de site van de Sint Jan bezoeken.