Roosendaal

De trots is terug bij RBC

Jong en oud neemt naast elkaar plaats op de tribunes. Foto RBC

Herbert Kats Herbert Kats

De trots is terug bij de RBC. De club staat op de drempel van een kampioenschap in de Eerste Klasse Amateurs en kan zelfs een gooi doen naar deelname aan het ‘grote’ Bekertoernooi van de KNVB volgend jaar. Mensen die vertrokken keren terug op het oude nest. En de club is hongerig naar meer.

Op 8 juni 2011 werd RBC failliet verklaard, op 2 december 2011 heropgericht. Pas in het seizoen 2012 voetbalden de Roosendalers weer. Mensen met een Oranje-hart over goede, slechte en weer betere tijden van de Roosendaalse Boys Combinatie. Een club waaraan zowel een toneelstuk (de tragi-komedie De Luiten van Drie Maal Plankenkoorts als een gelijknamige YouTube-documentaire) is gewijd. En dat zijn er niet zo veel.

Nu help ik puur als vrijwilliger

Thuiskomen was het zeker voor voor Hans van de Ende, ooit commercieel manager. Een Randstedeling die al jaren in Roosendaal woont. Zo’n anderhalf jaar geleden kon hij zijn handen vrijmaken voor RBC, na een lange reis door de wereld van het (betaald) voetbal. “Nu help ik puur als vrijwilliger.”

Hij trekt samen op met voorzitter Kees van Hassel, benadrukt hij.  Dat leverde in anderhalf jaar al zo’n tweehonderd sponsors op. Van den Ende haalt nóg een factor aan: “Vergeet niet dat we nog steeds in het (Atik)stadion mogen spelen. Dat trekt bedrijven aan.” Het is een faciliteit die beschikt over horecavoorzieningen en biedt verschillende -verhuurbare- ruimtes voor onder meer feesten, trouwerijen en andere bijeenkomsten.

Droom

Jos Hack is elke thuiswedstrijd in zijn hokje te vinden voor het wedstrijdcommentaar. Ook fungeert hij bij thuiswedstrijden als gastheer voor bezoekende teams en de arbitrage. Hij maakte de trieste aftocht uit het betaald voor mee, was bestuurslid en kijkt nu met voldoening naar de weg omhoog.

“Dit was de droom”, blikt hij achterom. “In 2011/2012 was iedereen sceptisch. Bij onze tegenstanders was er zelfs leedvermaak”, herinnert hij zich het verlies van de profclubstatus. “Ze zeiden: Dat krijg je nooit meer voor elkaar.” Maar met ‘sprongetjes’ is zijn RBC toch bijna bij de oude gloriedagen.

Meer dan voetbalclub

Documentairemaker en hardcore-fan Floyd Aanen ziet de opmars van RBC als een logische stap, gezien wat er de afgelopen paar jaar is gebeurd. Zelf is hij nooit vergeten waar zijn club oorspronkelijk geworteld was: in de volkswijk Kalsdonk. Óp De Luijten dus.

Voor hem is RBC veel meer dan een voetbalclub. Hij is er mee opgegroeid. “Toen de club omviel móest er iets gebeuren.” En dat gebeurde, maar zeker niet meteen. “Het waren barre tijden. Maar nu zitten er goeie mensen op de goede plek.” Hij doelt dan op mensen als bestuurslid technische zaken Jean-Paul Nuijten en de staf.

Hack verklaart de wederopstanding uit het geloof-houden én een sterke financiële positie. “Daar is ook naartoe gewerkt. Er zijn echt wel fases geweest dat we dachten: Waar doen we t voor?” Hij ziet dat bestuurders die hem opvolgden stapje voor stapje de club weer opbouwden. “Het is een kwestie van doorgaan. En na zeven magere jaren”, lacht hij, “zijn we nu toe aan de vette.”

Op wie denkt dat het een en al optimisme is: bestuurslid supporterszaken Eric Konings liet zich in het voetbladblad VI al ontvallen dat RBC niet langer droomt van een profbestaan. “Maar de ambitie is wel hogerop te komen in het amateurvoetbal. Dan neemt de aantrekkingskracht bij spelers en supporters weer toe.”

Spelen niet tegen PSV of Feyenoord

Die woorden worden kracht bijgezet door de terugkeer van Roosendaalse talenten in de selectie en honderden bezoekers bij thuiswedstrijden. Niet de aantallen uit de tijd van het betaald voetbal, erkent Van den Ende, maar voor een amateurclub een mooie score. “Je moet je realiseren dat we niet tegen PSV of Feyenoord spelen.”

Dromen van zulke wedstrijden mag nog altijd. Maar de realiteit is dat RBC Tweede Paasdag voor de kwartfinale van de KNVB Districtsbeker aantreedt tegen vierdedivisionist Heerjansdam. En als de competitie wordt hervat resten nog zeven westrijden. “Daar hoeven we er maar ééntje van te winnen”, weet clubman Jos Hack. De focus ligt vol op nieuwe successen in het amateurvoetbal. Na de promotie wéér kampioen worden.

Documentaire De Luiten – Voetbal en Volkswijk:

Lees ook: Weerzien van oud bekenden tijdens millennium wedstrijd RBC: ‘Ik keek er naar uit!’ Lees ook: Drie Maal Plankenkoorts vertelt ‘Het verhaal van RBC’