Bergen op Zoom

Dees Goosen (1958-2021): expressief kunstenares tussen twee werelden

Dees Goosen (1958-1921). Foto: deesgoosen.nl

Han Verbeem Han Verbeem

Kunstenares Dees Goosen is 22 mei op 63-jarige leeftijd overleden. Ze woonde en werkte in Bergen op Zoom en was bekend om haar expressieve, intense schilderijen in de voor haar typerende lyrisch-abstracte stijl. Ze heeft regelmatig geëxposeerd in musea en galerieën, zowel regionaal maar ook daarbuiten. Ze was maatschappelijk actief en een bekend gezicht in de Bergse kunstenaarswereld.

Geworteld in culturen

Dees Goosen-Lemette-Polhaupessy is in 1958 geboren in Berchem-Antwerpen. Ze volgde haar opleiding aan de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Schoonhoven. Haar diverse culturele achtergrond – geworteld in twee culturen – keerde als thema veelvuldig terug in Goosen’s werk en mondde uit in een voortdurende artistieke zoektocht. Dat resulteerde in gelaagde werken, waarbij achter elke laag weer een andere schuil ging.

Onderzoek

“Verf is daarbij een medium om soms heftig dan weer subtiel, om tussen twee werelden binnen een grensgebied de identiteit te onderzoeken”, zo heeft zij het zelf omschreven. “Dit scheppen en onderzoeken is een daad om de context te kunnen begrijpen van een immigrantengeschiedenis en een eigen beeld te vormen.” Veel van haar schilderijen zijn landschappelijk of verwijzen naar geboorte, liefde, en lijden.

Balans

Dees Goosen schilderde met zowel acrylverf als gemengde technieken. Daarbij zocht ze naar een balans tussen enerzijds de autonome uitdrukkingskracht van verf, en anderzijds het uitdrukken van de niet-visuele wereld. Zo ontstonden de voor haar werk kenmerkende vormen en overvloeïngen.

Karakteristiek

Ze was niet alleen een getalenteerd kunstenares maar ook een karakteristieke persoonlijkheid, een creatieveling met een mening die ze ook regelmatig uitsprak. Zij heeft zich sterk gemaakt voor het behoud en versterking van het culturele veld in Bergen op Zoom.

Herdenkingsboek bij Arsis

Bij de galerie van kunstkring Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom ligt een gedenkboek ter inzage op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 mei tussen 12.00 en 17.00 uur. Bezoekers kunnen een persoonlijke boodschap in het boek schrijven, dat later aan de familie aangeboden zal worden. Dees Goosen was lange tijd bestuurslid bij Arsis.