Bergen op Zoom

Dirk-Jan (26) vraagt vriendin Amber (23) ten huwelijk bovenop de Peperbus

Foto: Deniece Brouwer

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met een spandoek heeft de 26-jarige Dirk-Jan Oosdijk zijn vriendin Amber (23) afgelopen vrijdag ten huwelijk gevraagd, bovenop de Peperbus. “Ik keek naar de Grote Markt en las: Amber! Wil je met me trouwen?” Ze zei volmondig ‘ja’.

Dirk-Jan en Amber leerden elkaar online kennen. Hun eerste ontmoeting was in België, waar Amber als bloemist werkte. Zo nu en dan kwam ze naar Bergen op Zoom om haar vriend te bezoeken. Zodra ze de Peperbus zag, voelde ze zich direct thuis. Hetzelfde gevoel wat Dirk-Jan altijd had als hij met zijn ouders terugkwam van vakantie. Vanaf dat moment is ze nooit meer weggegaan. “Bergen op Zoom is een hele mooie, uitnodigende stad. En zo kan ik dichter bij hem zijn”, aldus Amber.

Dé perfecte gelegenheid

Het stel heeft bijna 2,5 jaar een relatie en woont inmiddels samen in Bergen op Zoom. “We hadden ook wat bezichtigingen buiten de stad, maar zodra we terug het centrum inliepen en de Peperbus en winkelstraten zagen, wisten we: hier willen we wonen”, vertelt Dirk-Jan. “Het viel allemaal samen.”

Hij had dan ook al langer de ambitie om samen met zijn vriendin de Peperbus te beklimmen. Door allerlei omstandigheden, waaronder corona, kwam het er telkens maar niet van. “Ik dacht al een hele tijd: dit is dé perfecte gelegenheid om Amber ten huwelijk te vragen, bovenop de Peperbus. Zo krijgt het alleen maar meer betekenis voor ons”, aldus Dirk-Jan.

Onderbuikgevoel

Toch vond hij het lastig om het huwelijksaanzoek geheim te houden voor zijn verloofde. “Ik had Amber met een smoes naar de top van de Peperbus gelokt. We zouden daar een een fotoshoot gaan doen, maar we konden pas om kwart voor vier ’s middags terecht. Ik was dus de hele dag al nerveus.”

Daardoor wist Amber stiekem al wat haar te wachten stond, vertelt ze. “Hij was zo zenuwachtig. Mijn onderbuikgevoel zei dat er iets niet klopte. We gingen heel die toren beklimmen, dus ik wist eigenlijk al wel wat er boven zou gaan gebeuren. Maar nog niet hoe natuurlijk.”

Knielen

Zowel haar ouders als de ouders van Dirk-Jan zaten in het complot. Zij stonden enigszins verdekt opgesteld op de Grote Markt, met het spandoek in de aanslag. “We moesten daar overheen lopen om bij de Peperbus te komen. Ik probeerde er uiteraard voor te zorgen dat zij hen niet zag.” Amber lacht: “Papa liep daar dus al met een camera.”

Foto: Deniece Brouwer

Het stel kwam langs de achterzijde de Peperbus op, dus besloten ze een rondje te lopen. Fotografe Deniece Brouwer wilde vervolgens een foto maken met zicht op de Grote Markt. Amber: “Toen Dirk-Jan naar beneden wees, dacht ik eerst: wat zijn die mensen daar nou aan het doen?” Vrijwel meteen herkende ze haar ouders en schoonouders, die het spandoek omhoog hielden. “Ik keek naar de Grote Markt en las: ‘Amber! Wil je met me trouwen?’. Toen ik hem zag knielen, wist ik dat het ging gebeuren. Echt een heel mooi, romantisch moment.”

Amber zei volmondig ‘ja’. De bruiloft zal in september 2023 plaatsvinden. “Niet in de Gertrudiskerk, maar sowieso wel in Bergen op Zoom.”