Etten-Leur

Dit is er te doen op de Leurse Havenfeesten in Etten-Leur

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De Leurse Havenfeesten staan weer voor de deur. Een heel weekend lang is het feest op ‘De Leur’. Er is van alles te doen. Zo is er een oude ambachtenmarkt, Montmartre en de jaarmarkt op zondag.

De Leurse Havenfeesten is echt iets wat leeft op de Leur. “Ik kijk er ontzettend naar uit”, vertelt Arjen Klep, van Stichting Adriaan van Bergen. Deze stichting organiseert de Havenfeesten. “Het programma zit bomvol, er is heel veel te doen.”

De Havenfeesten zijn ontstaan in 1990. “De feesten zijn oorspronkelijk in het leven geroepen om turfschipper Adriaan van Bergen te eren”, legt Klep uit. 33 jaar later loopt nog steeds heel Etten-Leur uit voor de jaarlijkse Havenfeesten. “Ik verwonder mezelf wel eens als ik hoor waar alle mensen vandaan komen”, vertelt de organisator. “Afgelopen week belde nog iemand uit Vlissingen om te vragen waar hij het beste kon parkeren.”

Montmartre en gezinsdag

De Havenfeesten beginnen op vrijdagmiddag met de seniorenmiddag. ‘s Avonds is er de Montmartre. Dit is een Franse markt met veel kraampjes en optredens. “De Leurse haven wordt voor deze gelegenheid voor één avond omgedoopt tot de Seine”, vertelt Klep.

Zaterdag staat de ‘gezinsdag’ op het programma. Tijdens deze dag zijn een hoop oude ambachten te zien. Daarnaast staan er oldtimers en klassieke bromfietsen.

Jaarmarkt met 300 kramen

Alle avonden is er ook iets te doen in ‘Het Schipperskwartier’. In de tent kunnen de bezoekers genieten van verschillende optredens.

Zondag is er de jaarmarkt. Deze dag staan er zo’n 3oo kramen. Ook zijn er oude ambachten te zien, zoals een touwslager, glasblazer en rietvlechter. Op maandag wordt er afgesloten met ‘De Lelieloop’. Dit is een hardloopevenement waar de sporters letterlijk door molen De Lelie lopen. “Die maandag doen wij ergens om 19:00 het licht uit en gaan de beentjes op tafel”, vertelt Klep met een lach.

Het programma van de Leurse Havenfeesten