Roosendaal

Dit jaar 125.000 euro extra schade aan Passerelle

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal is alleen al dit jaar zo’n 125.000 euro kwijt om de schade te herstellen aan de fiets- en voetgangersbrug Passerelle. Dat is meer dan in de 4 jaar daarvoor. Toen kwam de schade op zo’n 100.000 euro.

De gemeente Roosendaal gaat opnieuw onderzoeken of er cameratoezicht kan komen op de Passerelle. In de eerste 10 maanden van dit jaar zijn er zo veel glazen schermen vernield en bekladdingen geweest dat de schade al weer zo’n 125.000 euro is. Dat is meer dan in de 4 jaar daarvoor: de eerste jaren liep de schade in totaal op tot zo’n 100.000 euro.

Onbekende daders

De daders zijn niet bekend, dus de kosten kunnen met niemand worden verrekend. Dat antwoord burgemeester Han van Midden op schriftelijke vragen van de VLP en het CDA. De twee partijen maken zich niet alleen zorgen om de vernielingen en bekladdingen. Volgens de partijen lijkt het er ook op dat er bij de Passerelle drugs worden verhandeld. De VLP en het CDA vinden de Passerelle daarom een veiligheidsprobleem in Roosendaal.

Geen gevaar voor publiek

De burgemeester is het er niet mee eens dat de Passerelle onveilig is. Wel begrijpt hij dat mensen het zo voelen. “Er is geen gevaar voor de persoonlijke veiligheid van gebruikers van de Passerelle, of voor de spoorveiligheid. De Passerelle is zodanig geconstrueerd dat glazen onderdelen niet uit elkaar kunnen vallen (gebroken ruitdelen blijven op hun plaats). De voortdurende vernielingen en daaruit volgende verloedering kunnen wel zorgen voor een gevoel van onveiligheid,” zo schrijft Van Midden.

Volgens Van Midden wordt de Passerelle een belangrijke verbinding als het Vlietpark is ontwikkeld. Dan zorgt de fiets- en voetgangersbrug voor verbinding tussen de omliggende stadsdelen. “In de toekomst zal bij de realisering van het Vlietpark de Passerelle een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Van groot belang is dat deze verbinding heel en veilig is.”

Cameratoezicht weer onderzoeken

De gemeente heeft eerder dit jaar al geprobeerd cameratoezicht te kunnen regelen bij de Passerelle. Maar dat blijkt niet zo makkelijk. Cameratoezicht mag je alleen gebruiken om de openbare orde te beschermen en dan ook nog alleen in speciaal aangewezen gebieden, zoals een stadscentrum. De Passerelle ligt ver buiten het centrum en er is ook geen probleem met de ordeverstoring.

Toch wil Roosendaal opnieuw gaan bekijken of cameratoezicht écht niet kan. Burgemeester Van Midden: “Wij zijn opnieuw aan het onderzoeken of cameratoezicht mogelijk is op de Passerelle. Wij hopen hier op korte termijn duidelijkheid over te kunnen verschaffen. Politie en gemeentelijke handhavers blijven alert op verstoringen van de openbare orde en veiligheid in het gebied.”

Lees ook: Onderzoek of gemeente camera’s mag hangen op Passerelle