Roosendaal

Onderzoek of gemeente camera’s mag hangen op Passerelle

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal onderzoekt of ze camera’s mogen hangen op fiets- en voetgangersbrug Passerelle. Er zitten nog wat juridische haken en ogen aan.

De fiets- en voetgangersbrug Passerelle in Roosendaal heeft steeds opnieuw schade aan de glazen schermen. De gemeente Roosendaal wil camera’s plaatsen om de oorzaak te achterhalen. Ze houdt er rekening mee dat het scheuren van de schermen geen vandalisme is, maar een probleem met de constructie van de brug.

Spanningen in de constructie

Wethouder Inge Raaijmakers antwoordde eerder deze week op vragen van VLP: “Mogelijk is deze ruitschade niet door vandalisme, maar door spanningen in de constructie veroorzaakt. Wij willen camera’s (met bordjes dat hier camera’s gebruikt worden) op de Passerelle bevestigen om te onderzoeken of er nieuwe schades ontstaan door spanningen in de constructie. Dergelijk onderzoek wordt beëindigd zodra de oorzaak bekend is.”

Geen inslagpunt

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er bij de schermen niet altijd een inslag te zien. Bij vandalisme verwacht je een plek waar tegenaan geslagen of geschopt is. Als zo’n inslagpunt er niet is, kun je je afvragen of het glas misschien door een andere reden scheurt. Bijvoorbeeld door trillingen van de treinen die onder de brug doorrijden, of door spanning op de constructie.

Er zijn op en bij de Passerelle ook vernielingen. Zo werden vorige week de bedieningspanelen van de liften nog gesloopt. Volgens de gemeentewoordvoerder vertroebelt dat soms het beeld, omdat dan alle schade al snel onder vandalisme wordt gerekend. Maar de gemeente heeft “het vermoeden dat de schermen niet moedwillig kapot worden gemaakt”.

Juridisch probleem

Bewijzen waardoor de schermen kapot gaan is lastig voor de gemeente Roosendaal. Cameratoezicht mag alleen ter bescherming van de openbare orde in speciaal aangewezen gebieden, zoals het stadscentrum. De Passerelle ligt ver buiten het centrum en er is geen sprake van ordeverstoring. Daarom moet de gemeente Roosendaal onderzoeken of het juridisch mogelijk is toch camera’s te hangen op de Passerelle. Maar dan alleen om in de gaten te houden of de glazen schermen inderdaad spontaan scheuren.

Verantwoordelijkheid

De gemeente Roosendaal is verantwoordelijk voor de Passerelle. Ze betaalt ook alle kosten voor onderhoud en voor de schade aan de burg. Als blijkt dat de scheuren in de glazen schermen inderdaad veroorzaakt worden door de constructie van de brug, zal de gemeente contact op moeten nemen met spoorwegbeheerder Prorail. Prorail is verantwoordelijk voor alles rond en over het spoor en was partner bij de bouw van de Passerelle.

Het is nog niet bekend wanneer duidelijk is of er inderdaad camera’s gehangen mogen worden op de Passerelle.

Lees ook: Onderzoek naar constructiefout Passerelle