Ossendrecht

Dit zijn de ambities van de nieuwe directeur van het ZuidWestHoekCollege

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Leerlingen die in het voortgezet onderwijs praktisch aan de slag willen met bijvoorbeeld wielrennen, paardrijden of dronevliegen kunnen bij het ZuidWestHoekCollege terecht. De nieuwe directeur steekt zijn ambities voor de Ossendrechtse school niet onder stoelen of banken. Wat hem betreft wordt het talentenprogramma de komende jaren nog uitgebreider.

Frans van Stokhem was eerder onder meer werkzaam als teamleider, locatiemanager en conrector op scholen in de omgeving van zijn woonplaats Den Haag. Sinds oktober vorig jaar is hij naar eigen zeggen de trotse directeur van het ZuidwestHoekCollege. “Mijn vrouw komt hier uit deze omgeving. En mijn schoonouders wonen in Hoogerheide. Mijn vrouw wilde eigenlijk weer terug naar Brabant”, zegt hij over zijn koerswijziging. “Ik ben toen eens gaan praten bij OMO scholengroep in Bergen op Zoom. Zij zochten een directeur voor het ZuidWestHoekCollege en de rest is geschiedenis.”

Zachte landing

Het beginnen op een nieuwe werkplek en het zoeken naar een huis in de buurt was ongetwijfeld spannend voor de Hagenees. Net zoals het voor brugklassers spannend is om de overstap te maken van de basisschool naar de middelbare school. “Veel van de leerlingen komen op de fiets vanuit Bergen op Zoom, dat kan best een eind zijn. Wij zijn ons aan het oriënteren op een pilot om een brede brugklas op te tuigen waarin we eigenlijk die brugperiode verlengen en kinderen de mogelijkheid bieden om de eerste twee jaar van de middelbare school te ontdekken of ze nou toch die kader, mavo of havo kant op willen gaan”, zegt hij. Volgens hem geeft dat de kinderen een zachte landing op het middelbaar onderwijs en past deze manier van werken ook heel goed bij de filosofie van de school. “Wij bieden in de onderbouw heel veel projectonderwijs. Daarin stimuleren we het ontdekken van kennis, vaardigheden, talentontwikkeling.”

Restaurant

De school die tussen Hoogerheide en Ossendrecht in een bosrijke omgeving ligt, heeft een aantal ruime lokalen voor de richtingen techniek, zorg- en welzijn en horeca. “Hier krijgen onze leerlingen alle vaardigheden die ze nodig hebben om straks door te stromen naar het MBO”, zegt hij terwijl hij een rondleiding geeft door de school. Hij stopt even bij de bakkerij en de keuken waar kinderen met een kookschort aan en een koksmuts op les krijgen. “Twee keer per week maken ze hier de lekkerste dingen om te verkopen aan onze gasten. Twee keer per week is ‘s avonds ons restaurant open.”

Als je de keuze maakt voor (v)mbo, dan heb je echt een gouden toekomst.

Volgens van Stokhem is de school een veilige omgeving waarin de leerlingen zich kunnen voorbereiden op de “grote boze mensenwereld”. “De samenleving zit echt te wachten op leerlingen uit de techniek, zorg, welzijn, horeca en economie. Als je de keuze maakt voor vmbo of mbo dan heb je echt een gouden toekomst in handen!”

Talentenprogramma

Gevraagd naar zijn ambities noemt Stokhem het talentenprogramma. “We willen dat flink uit gaan breiden. Leerlingen kunnen dan naast wielercollege, paardrijlessen en dronevliegen ook kiezen voor sport en cultuuractiviteiten.” Intern wordt gesproken over onder meer musical, dans, ehbo en zaalvoetbal. “We willen dat ze hier een fijne tijd hebben en dat we ze uitdagen om zich breed te oriënteren.”