Roosendaal

Dit zijn de tien populairste politica in Roosendaal

Inge Raaijmakers tijdens het lijsttrekkersdebat van ZuidWest Kiest 2022

Kitty Joachems Kitty Joachems

Elf partijen deden mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roosendaal. Zeven van hen hadden een vrouwelijke lijsttrekker. Tien partijen behaalden minimaal één zetel in de Roosendaalse raad. Maar hoe werd er gestemd op deze en andere vrouwelijke kandidaten in Roosendaal? Wij stelden de top tien samen.

1. Inge Raaijmakers – Roosendaalse Lijst – 1646 stemmen

De meeste stemmen waren voor Inge Raaijmakers. De afgelopen vier jaar was ze wethouder. Of ze die functie de komende vier jaar blijft vervullen staat nog niet vast. Haar partij is niet langer de grootste partij in Roosendaal. In totaal behaalde de Roosendaalse Lijst zeven zetels.

2. Klaar Koenraad – GroenLinks – 1469 stemmen

Ook Klaar Koenraad was vier jaar lang wethouder in de gemeente Roosendaal. Haar partij heeft het goed gedaan tijdens de verkiezingen. Als je naar het aantal zetels kijkt zie je geen groei. Ze blijven in de raad met drie zetels. Maar de procenten laten zien dat er meer op GroenLinks is gestemd dan vier jaar geleden. De vraag is of dat beloond wordt met een plaats in de coalitie. Als dat zo is, is de kans heel groot dat Koenraad wethouder blijft.

3. Sanneke Vermeulen – VVD – 1458 stemmen

Ze bracht tijdens de verkiezingscampagne een eigen game uit. San’s stemmenjacht. Sanneke Vermeulen ging voor de highscore. Het leverde haar de derde plaats op in het lijstje van vrouwen waarop het meest is gestemd. De VVD komt met vier zetels in de raad.

4. Nicole Roeken – CDA – 1412 stemmen

De vierde plaats is voor Nicole Roeken. In de campagne lieten Roeken en haar partijgenoten zien dat ze snel en creatief kunnen omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Roosendaal weet het CDA te waarderen. Veel CDA-fracties in Nederland zagen hun zetelaantal kelderen maar in Roosendaal bleef de schade beperkt. Ze leveren één zetel in en blijven met drie zetels in de raad.

5. Evelien van der Star-Deijkers – VLP – 904 stemmen

Ze was niet de lijsttrekker van de VLP maar stond als tweede op de lijst. Haar partij is de grote winnaar van de verkiezingen van 2022. Met maar liefst elf zetels is de VLP de grootste. Veel van die stemmen gingen naar Van der Star die daarmee op de vijfde plaats staat in ons lijstje.

6. Corrie van Leerzem – Forum voor Democratie – 725 stemmen

Nieuwkomer Corrie van Leerzem wist een zetel te bemachtigen voor haar partij. Ze haalde als lijsttrekker veruit de meeste stemmen binnen van alle kandidaten van FvD. Dat betekent dat we Van Leerzem vanaf volgende week in de Roosendaalse raad zien. Haar partij deed voor het eerst mee aan de verkiezingen in Roosendaal

7. Selda Bozkurt – Burger Belangen Roosendaal – 594 stemmen

Bij de verkiezingen in 2018 stond Selda op de kandidatenlijst van de Nieuwe Democraten. De partij behaalde een zetel en Bozkurt had met voorkeursstemmen precies één stem meer dan lijsttrekker Ton Schijvenaars. Ze kwam in de raad en splitste zich al snel af van de Nieuwe Democraten. Vanaf dat moment timmerde ze met haar partij Burger Belangen Roosendaal aan de weg. Haar inzet werd beloond want ze mag met één zetel in de raad blijven van de Roosendaalse kiezer.

8. Naima el Azzouzi – GroenLinks – 538 stemmen

Ze stond als tweede op de kandidatenlijst voor haar partij. In de afgelopen vier jaar heeft ze laten zien dat ze als raadslid beschikt over veel dossierkennis. En dat wordt gewaardeerd door de stemmers. Ze heeft zich de afgelopen jaren onder andere ingezet voor studenten, jongeren en cultuur.

9. Karen Suijkerbuijk-Ader – ChristenUnie – 375 stemmen

Het zouden spannende verkiezingen worden. Dat wist Karen Suijkerbuijk-Ader al van tevoren. Bij de verkiezingen van 2018 haalde haar partij net voldoende stemmen voor een zetel. Deze keer lukte het nèt niet. Toch haalde Suijkerbuijk 375 stemmen. Ondanks het feit dat we de ChristenUnie niet meer in de raad zien, zal haar partij nog regelmatig van zich laten horen.

10. Femke Peters – D66 – 366 stemmen

Hekkensluiter in dit lijstje is Femke Peters. Nummer drie van de kandidatenlijst van D66 wist 366 stemmen te behalen. Van alle D66-kandidaten kreeg alleen lijsttrekker Bejar Taher meer stemmen. De partij blijft met twee zetels in de raad. De kans is groot dat deze twee zetels naar Taher en Peters gaan.