Hoogerheide

Drugshandelaars krijgen van Woensdrecht dwangsom van 5.000 tot 7.500 euro

Drugsgebruik en -overlast is een toenemend probleem in Woensdrecht. (Foto: Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Woensdrecht past een nieuw middel toe om notoire drugshandelaars uit het straatbeeld te weren. Op basis van artikel 2.74 van de algemene plaatselijke verordening (APV) krijgen zij een dwangsom opgelegd, van 5.000 of van 7.500 euro. Hiermee volgt burgemeester Adriaansen het voorbeeld van gemeenten als Harderwijk, Ermelo en Putten. Inmiddels zijn twee drugshandelaars al aangeschreven.

Door: Han Verbeem

Burgemeester Adriaansen hanteert een bepalig in de APV dat betrekking heeft op drugshandel en -handel op straat. “Dealen is een steeds grotere doorn in het oog en geeft een onveiligheidsgevoel bij onze inwoners”, aldus Adriaansen. “Er is helaas een toename van het aantal overlastmeldingen over drugsdealers.”

Verscherpt drugsbeleid

De actie maakt deel uit van het verscherpte handhavingsbeleid van de gemeente Woensdrecht om drugsoverlast aan te pakken. Zo is het toezicht uitgebreid en gaan handhavende organisaties meer en vaker op pad om ovelast aan te pakken. Dat gebeurt zowel publiekelijk zichtbaar en opvallend, maar ook onopvallend. “Dit heeft de laatste maanden geleid tot aanhoudingen en inbeslagnames van drugs”, aldus Adriaansen.

Nieuw middel

Een last onder dwangsom is een relatief nieuw middel dat de gemeenten ter beschikking hebben. Adriaansen: “Het is een soort waarschuwing en heeft een preventieve werking. Er wordt een boetebedrag opgelegd, maar deze wordt nog niet geïnd. Het bedrag wordt verbeurd als de persoon opnieuw tegen de lamp loopt. Het doel van dit bestuurlijk instrument is om drugsdealen tegen te gaan.”

Ontmoedigend

De actie heeft vooral een ontmoedigende werking, benadrukt Adriaansen. “Er hangt immers een forse geldsom boven het hoofd. Het is een extra interventie in onze drugsaanpak.”

Strafrechtelijk traject

Ook wijkagent Peter Gabriels heeft goede hoop op de effecten van de aanpak: ‘Wij verrichten onderzoek bij strafbare gedragingen, zoals dealactiviteiten, en proberen verdachten aan te houden. Vervolgens dragen we de zaak over aan het Openbaar Ministerie voor eventuele strafvervolging. Het is een goede ontwikkeling dat er naast een strafrechtelijk traject ook een bestuursrechtelijk traject door de gemeente wordt ingezet. Momenteel zijn we met de gemeente ook aan het nadenken hoe we de gebruikers kunnen ontmoedigen. Deze zijn namelijk ook in beeld.”