Roosendaal

Een podcast en een groter lettertype maakt het VVD partijprogramma meer toegankelijk

Kitty Joachems Kitty Joachems

Heb je een leesbril nodig? Of kun je om wat voor reden dan ook niet lezen? Dan kun je je nog steeds verdiepen in het partijprogramma van de VVD Roosendaal. Lijsttrekker Sanneke Vermeulen dook de podcaststudio in om het partijprogramma in te spreken. En het partijprogramma is er ook in een groot en goed leesbaar lettertype. 

“We hebben als VVD twee innovatieve oplossingen bedacht om ons verhaal voor Roosendaal over te brengen aan mensen die slechter zien”, legt Vermeulen uit. “Dit kunnen mensen zijn net zoals ikzelf met een visuele beperking tot aan mensen die een leesbril nodig hebben om tekst te kunnen lezen. Voor ons is het belangrijk dat de verkiezingen zo toegankelijk mogelijk zijn. En dit betekent ook dat de kiezer, ongeacht of je een beperking hebt, zich goed kan voorbereiden op wat hij of zij stemt. Een verkiezingsprogramma is een onderdeel van deze voorbereiding. Wij vinden het dan ook belangrijk dat mensen die minder goed kunnen zien het programma kunnen lezen.” 

Groot lettertype

De VVD schakelde Maurits Emmen van Koninklijke Visio in, het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. “Ik adviseerde hen om het programma in een groot en gemakkelijk lettertype te schrijven. Dat maakt hun programma gemakkelijker te lezen voor mensen”, zegt Emmen. Zelf kan hij, vanwege zijn visuele beperking, het programma niet lezen. Ook daar houdt Vermeulen rekening mee. Want voor mensen die blind zijn, of niet kunnen lezen omdat zij laaggeletterd zijn, nam ze namens haar partij een podcastserie op. In die podcast vertelt Vermeulen het verkiezingsprogramma. Elke aflevering bevat één hoofdstuk. De luisterversie is te vinden op Spotify, Google -en Apple Podcast. 

 

 

Eerste exemplaar

“Onze partij staat voor gelijkwaardigheid. Iedereen verdient de kans om zich goed in te lezen waar een partij voor staat. En op deze manier proberen wij politiek meer begrijpelijk te maken én dichter bij de inwoner te brengen”, aldus Vermeulen. Donderdag overhandigde zij het eerste exemplaar van het goed leesbare programma aan Koninklijke Visio en aan Roos Herman, directeur van Bibliotheek West-Brabant. Op dat moment ging ook de podcast live.  

Bibliotheek

Herman noemt het een fantastisch initiatief. “Ik ben hier heel enthousiast over. In onze bibliotheek bieden wij ook een makkelijk lezen collectie, groot letterboeken en luisterboeken aan. Van mij mag dit nog breder worden ingezet. Het is belangrijk om te blijven onderzoeken wat we nog meer kunnen doen om iedereen te betrekken en dit draagt daar zeker aan bij”, aldus directeur Herman. 

Iets heel gaafs

Vermeulen daagde de overige politieke partijen in de gemeente Roosendaal uit om hun voorbeeld te volgen. “Maak het verkiezingsprogramma zo toegankelijk mogelijk”, adviseerde Vermeulen. In de verkiezingscampagne van de VVD kunnen we nog meer actie verwachten. “Er komen heel veel leuke dingen aan. We gaan de wijken in om zoveel mogelijk mensen te spreken over wat zij goed vinden gaan en wat beter kan”, vertelt Vermeulen. Op social media kondigt ze aan dat er nog “iets heel gaafs” staat te gebeuren. Wat dat precies is houdt de lijsttrekker nog even geheim.   

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sanneke Vermeulen (@sannekevermeulen)